IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция моли принца на Саудитска Арабия за инвестиции

Ал Уалид бин Талал бе класиран на престижната 26-та позиция в списъка на Forbes за най-богатите хора в света

14:50 | 23.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция моли принца на Саудитска Арабия за инвестиции

На фона на продължаващите разногласия сред европейските лидери дали Гърция да получи допълнителна финансова помощ министър-председателят на страната се обърна към милиардера Ал Уалид бин Талал за инвестиции.

Гръцкият премиер Андонис Самарас се срещна с принца на Саудитска Арабия, който притежава големи дялове в Citigroup и Apple, в опит да го убеди в привлекателността на страната като инвестиционна дестинация.

Милиардерът бе класиран под престижната 26-та позиция в списъка на Forbes за най-богатите хора в света, припомня CNBC.

Гърция продължава опитите си да продаде част от държавните активи, включително компаниите за комунални услуги, изоставеното международно летище край Атина и две от основните пристанища. Страната също търси инвестиции в няколко строителни проекта, които могат да представляват интерес за принца, който е и частичен собственик на луксозни хотели в Лондон, Ню Йорк и Париж.

Една от основните причини за желанието на Андонис Самарас да убеди саудитския принц в надеждността на инвестициите в Гърция е бавещата се приватизация. Правителствен служител, пожелал да остане анонимен, обаче омаловажи посещението на бин Талал: "Беше обичайно посещение. Той има интерес да инвестира в Гърция".

Други кандидат-чуждестранни инвеститори в Гърция са Qatar Holding и китайският пристанищен оператор Cosco, който планира инвестиции в Пирея.

Решението на Атина да потърси алтернативни източници на инвестиции идва в момент когато политическите лица от еврозоната провеждат широк обществен дебат за това дали страната се нуждае от трети спасителен план. Международните кредитори на Гърция вече дадоха ход на две спасителни програми на обща стойност около 240 млрд. евро. Въпреки това, според прогнози, средиземноморската страна ще бъде изправена пред допълнителен недостиг на финансиране в размер на около 10 млрд. евро до края на септември.

"В Гърция ще има дефицит на средства през 2014 г. и 2015 г., като той трябва да бъде покрит. Това ще бъде обсъдено по време на ревизирането на спасителната програма през октомври", коментира Танос Вамкавидис, валутен анализатор в Bank of America Merrill Lynch Global Research

Експертът отбеляза, че Атина ще се нуждае от "подстригване" на дълга в размер на най-малко 10 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). "Важно е да се предоставят повече пари за Гърция. Проблемът обаче е със същността на спасителната програма, която предполага, че страната ще постигне първичен излишък от 4,5% в следващите 20 години. Нито една страна не може да направи това, това е невъзможно", посочи Танос Вамкавидис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Никой не инвестира в потъващ кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още