IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови протести обхващат Гърция през септември

Демонстрациите ще бъдат насочени срещу мащабните съкращения на държавни служители

20:24 | 21.08.13 г. 1
Масови протести обхващат Гърция през септември

Организацията на държавните служители в Гърция – АДЕДИ, обяви днес плановете си да организира масови протести през септември. Повод за недоволството е уволнението на десетки хиляди служители в държавния сектор, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

От АДЕДИ заявиха, че на 26-ти август ще бъде свикано извънредно заседание на представители на всички синдикати, които са част от състава на организацията. За 29-ти август Федерацията е планирала стачка и митинг в Атина в знак на протест срещу масовите уволнения, докато на 30-ти август на заседание на общия съвет на АДЕДИ ще бъде приета програма за протестите през септември.

Най-сериозни демонстрации се предвиждат на 7-ми септември по време на традиционните изявления на представители на правителството на Международния панаир в Солун.

По-рано гръцкото правителство се задължи до края на годината да изпрати близо 25 000 служители в т.нар. "трудов резерв" със запазване на 75% от заплатите им, за да изпълни условието на международните кредитори за съкращаване на размера на държавния сектор. Ако след 8 месеца на тези служители не бъдат намерени други работни места, те ще бъдат уволнени.

Досега отстранени от длъжност са 2400 служители в местното самоуправление, 2200 охранители в училищата, 3500 сътрудници в общинската полиция, 2200 учители в специализираните училища, както и служители от различни министерства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Трябва да работят повече, вместо толкова много протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още