IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС решава за нова спасителна програма за Гърция догодина

Гърция трябва да продължи по пътя си и ние ще подкрепяме това колкото можем повече, посочи Ангела Меркел

19:02 | 21.08.13 г. 4
ЕС решава за нова спасителна програма за Гърция догодина

Няма да има решение за нова програма за помощ на Гърция преди 2014 г. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, провокирана от вчерашното изказване на своя министър на финансите Волфганг Шойбле, съобщава БТА, позовавайки се на АFP.

"Днес не мога да кажа какви суми ще бъдат необходими, в случай че бъдат поискани. Tова може да се каже едва в средата на следващата година", посочи германcкият канцлер. "Не мога да се произнеса за сума. Това не може да се знае", допълни oще тя.

"Всичко, което може да се каже, е че Гърция трябва да продължи по пътя си и ние ще подкрепяме това колкото можем повече", изтъкна Ангела Меркел.

Причина за изказването ѝ стана вчерашното изявление на германския финансов министър Волфганг Шойбле. "Ще се наложи още една програма за Гърция“, посочи той пред избиратели в Северна Германия, увеличавайки перспективите за силно непопулярните действия по-малко от пет седмици преди насрочените за 22-ри септември парламентарни избори.

Досега финансовият министър на Германия бе заявявал, че на международните кредитори може и да се наложи да обсъждат нова помощна програма за Гърция едва след приключването на настоящата в края на 2014 г. Той обаче никога не я бе определял като неизбежна, в каквато насока бе вчерашното му изявление.

От AFP припомнят, че изказването на Шойбле противоречи на официалната позиция на Берлин. Германия и нейните партньори от еврозоната нееднократно декларираха, че искат да оценят ситуацията в средиземноморската страна в средата на 2014 г, когато приключва сегашната помощна програма, преди да решат дали ще са необходими допълнителни средства.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Спасителната схема ще е във формата на повече заеми и икономии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Точно така бабе, малцина обаче знаят към къде точно се е запътила гръция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още