IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорг Асмусен е на посещение в Гърция

Експертът ще проведе срещи с гръцки политици и представители на гражданското общество и бизнеса

08:30 | 21.08.13 г. 1
Йорг Асмусен е на посещение в Гърция

В Гърция днес пристига Йорг Асмусен – член на изпълнителния борд на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да обсъди напредъка по реформите, заложени във втория спасителен пакет за страната.

Експертът ще проведе срещи с гръцки политици и представители на гражданското общество и бизнеса, съобщава телевизия Bulgaria on Air.

По време на двудневния си престой в Атина Йорг Асмусен ще се срещне с управителя на гръцката централна банка Георгиос Провопулос, с финансовия министър Янис Стурнарас и с Георгиос Заниас, президентът на водещата банка в страната – Националната банка на Гърция, съобщават източници на Ройтерс.

Посещението на Асмусен става на фона на изказването на германския финансов министър Волфганг Шойбле, че Гърция ще се нуждае от трета спасителна програма. Шойбле обаче отново подчерта позицията на Берлин, че няма да има ново орязване на дълга за Атина. Новата спасителна програма вероятно ще бъде фокусирана върху запълването на очаквания недостиг на средства през следващите няколко години. Източници от Атина съобщават, че сумата ще бъде много по-малка от предишните финансови пакети.

Във вторник френският финансов министър Пиер Московиси обаче изтъкна, че спасителната програма за Гърция се провежда по план и затова няма спешна нужда от нови помощи за страната.

През юли Гърция получи 5,8 милиарда евро от кредиторите - Европейската комисия, ЕЦБ и Международния валутен фонд. Страната трябва да получи още 1 милиард евро през октомври, но трябва да приложи допълнителни реформи.

"Тройката" ще се завърне в Атина през есента, за да провери дали правителството трябва да направи още икономии, за да може да постигне бюджетните цели за 2015-2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още