IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият план "Маршал" или перспективите пред гръцката икономика

Необходимо е прекратяването на опорочените теории за строги икономии, съветват експерти

12:40 | 12.08.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Новият план "Маршал" или перспективите пред гръцката икономика

В среща в Белия дом преди седмица американският президент Барак Обама увери гръцкия премиер Андонис Самарас, че Щатите подкрепят преговорите на европейската страна с кредиторите. Целта е ясна - допълнително облекчаване на дълга и реализиране на политики в посока понижаване на рекордно високата безработица.

Ясно е и също че Европейският съюз (ЕС) се провали в политическите си решения за Гърция, пише в анализ Bloomberg. Прогнозите, че свободното падане на икономиката ще бъде стопирано от мащабните съкращения на държавни разходи се оказаха твърде оптимистични. 240-милиардният спасителен заем в евро от „Тройката“ кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) отбеляза незначителни признаци на успех, а Гърция продължава да е в рецесия. И така вече шест години.

Съкращенията на разходи и повишаването на данъци, както и уволнението на огромен брой от заетите в публичния сектор, бяха част от условията, за да може средиземноморската страна да получи необходимите спасителни заеми. Наложените мерки обаче само задълбочиха икономическата болка.

Вместо да променят курса на политиките си, европейските политици отговориха на продължаващите негативни новини с преразглеждане в посока надолу на прогнозите си за експанзията на икономиката. През декември 2010 г. „Тройката“ прогнозира, че безработицата в Гърция ще спадне под 15% до 2014 г. Година по-късно прогнозата бе ревизирана на почти 20 на сто.

През този месец гръцкият статистически орган съобщи, че безработицата се е покачила до сезонно изгладеното рекордно ниво от 27,6% през май. При младежите в диапазона 15-24 години числото е още по-стряскащо - 64,9%.

От 2010 г. „Тройката“ постепенно понижи прогнозните си данни за БВП (в парично изражение) през 2014 г. с почти 40 на сто. От МВФ съобщиха през миналата седмица, че индикаторът се е свил с 6,4% през 2012 г. и ще падне с 4,2% през тази. Очакванията за догодина са насочени към излизане от рецесията.

Това не е първата тежка криза за средиземноморската страна. В миналото Гърция е била изправена през икономическа разруха веднага след Втората световна война. От 1949 г. страната е била в несъстоятелност, като на практика е нямала промишленост, транспортни мрежи, земеделски земи, а селата са били опустошени. Около една четвърт от населението е останало на улицата.

Предоставените съгласно плана „Маршал“ средства обаче помагат на Гърция да се възстанови. Държавата започва от електроенергийните дружества и финансовите предприятия, за да стигне до подпомагането на бедните.

Подобно на други народи, възползвали се от „Маршал“, Гърция отбелязва изумителна трансформация, определяна от някои като "икономическо чудо". И това не е всичко - националната икономика продължава да расте в следващите повече от 20 години след прекратяването на помощите.

Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Никакъв план Маршал за тези търтеи.Да им се предложат 2 варианта:1. ...на ония с мустачките - arbeit macht frei2. ЕС да предложи част от гръцката територия на Турция срещу изкупуването на гръцкия дълг от турците. Те имат средства и мисля ще се зарадват на подобно предложение. Даже и % отгоре ще се навият да дадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Patilan
преди 10 години
къф план Маршак ве, алоу !!!!Последните 30 години какво правиха?10 плана Маршъл им се изсипаха от ЕС под формата на фондове.... макитата се о****ха от ядене и пиене ...Трябва им план на ония с мустачките - arbeit macht frei
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 11
serafima
преди 10 години
Наистина сме много смешни и ретроградни с този неолиберализъм, проповядван агресивно от близо 20 години от соровчетата в България. Сега си траят. Светът (разбирам авангардните учени) отдавна отхвърлиха Вашингтонския консунсус и разсъждават каво да правим нататък. У нас дори предишният премиер ББ даваше за пример в Европа нашите ниски стандарти (пенсии и заплати) и скромност като лекарство срещу кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Обама да вземе да даде някой лев на хората в Дакотите, а не да се прави на Александър Македонски!Голямо лицемерие по тая земя, ГОЛямо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
dimitar.vuchev
преди 10 години
По мое мнение не е добър и в частта с харченето. Тези пари все трябва да дойдат от някъде. В конкретния случай е и ясно за чия сметка ще ca. Пък и ако стартира едно опрощаване на дългове, ще се появят още множество кандидати на опашката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Тоя нов план Маршал е чудесен в частта за харченето. Обаче другата част - с изкарването и връщането на парите някак си май куца. Меко казано. Защото сега не сме във времето след ВСВ, а сме на едно друго мнооого по-технологично ниво. И е време икономистите да започнат по някакъв начин да отчитат техническия прогрес. Той не може повече да бъде пренебрегван. Иначе гарантирам, че сметките им никога няма да излязат.Иначе признавам, ако се опростят заеми, това няма как да не облекчи положението. Обаче аз и без да съм тесен специалист мога да я дам тая "рецепта". Безплатно при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
SSIW
преди 10 години
Абе, к'ъв план "Маршал" ?! Я веднага нео-либералното хапче, виж как добре действа в БГ : пенсии по 70-80 евро, заплати по 200-300 евро, народа е щастлив, даже "митингува" за още от лЕберализъм ;)) Нещо повече, "рецептата" да се приложи освен в Гръцко, в Италия, Франция. Испания, Португалия, Ирландия, ако има още някой да влиза и да затвори вратата след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още