IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият план "Маршал" или перспективите пред гръцката икономика

Необходимо е прекратяването на опорочените теории за строги икономии, съветват експерти

12:40 | 12.08.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Новият план "Маршал" или перспективите пред гръцката икономика

На базата на това огромно постижение експертите от Levy Economics Institute са изградили макроикономически модел на това, което „Маршал“ може да направи за гръцката икономика днес. Цената също е достъпна – стимули от институциите на ЕС в рамките на 30 млрд. евро между 2013 и 2016 г., които ще бъдат насочени към публичното потребление и инвестиции в изграждането на работни позиции.

Въпреки че последните финансови потоци от ЕС към Атина благоприятстваха банките и финансовите институции, новата програма ще се фокусира върху опрощаване на дългове. Следващата стъпка ще бъде възстановяване на националната инфраструктура и създаване на публични проекти на местно равнище.

От възстановителни планове се нуждаят най-вече гръцките училища, болници, библиотеки, паркове, пътища и мостове. Сериозно внимание трябва да бъде отделено и на горите - катастрофалните пожари в последните години доведоха до обезлесяване. Туристическият отрасъл пък заема повече от 25 на сто от икономиката. Прекрасните гръцки плажове имат по-голяма от всякога нужда да привличат посетители.

Завършилите висше образование, които са получили образованието си с помощта на държавни средства, сега са принудени да търсят възможности извън Гърция. Те са ценен ресурс за страната и могат да спомогнат за въвеждането на новите информационни технологии и друго ноу-хау за правителството, здравеопазването и образованието.

Тези усилия биха могли да дадат резултати в дългосрочен план, но ще предоставят подготвена работна сила за много от важните сектори - строителство, образование, социални услуги, технологии и други. По-голямата конкуренция ще увеличи съвкупното търсене, което сега е силно депресирано. От своя страна мултиплициращият се ефект от тези усилия ще спомогне за чувствителен ръст на БВП.

Вместо това Гърция продължава курса си на "експанзивни строги икономии". Дългосрочните перспективи, основани на текущите политики, са стряскащи - безработицата ще продължи да се увеличава, достигайки до почти 34 на сто до края на 2016 г. Съгласно новият „Маршал“ обаче процентът ще падне под 20 на сто.

Изчисленията на експертите от Levy Economics Institute показват още, че продължението на сегашните политики ще доведе до свиване на брутния вътрешен продукт до около 158 млрд. евро до края на 2016 г. в сравнение със предвидените за 2013 г. 162 млрд. евро. Резултатът ще бъде с повече от 15 млрд. евро под декларираните очаквания на „Тройката“.

Гръцката икономика все по-трудно ще отговаря на изискванията за дефицита, заложени като норма от ЕС. А резултатите ще стават все по-катастрофални – безработицата ще расте главоломно, а БВП ще падне до около 148 млрд. евро до края на десетилетието.

Първият план „Маршал“ не е бил акт на благотворителност или спасителен заем. Той е бил ефективна инвестиционна стратегия за осъществяване на единен Европейски икономически пазар и предотвратяване на политическата дезинтеграция. За да се въведе модерната версия, експертите препоръчват прекратяване на прилагането на опорочените теории за строги икономии. Или на институциите от еврозоната, които ги насърчават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Никакъв план Маршал за тези търтеи.Да им се предложат 2 варианта:1. ...на ония с мустачките - arbeit macht frei2. ЕС да предложи част от гръцката територия на Турция срещу изкупуването на гръцкия дълг от турците. Те имат средства и мисля ще се зарадват на подобно предложение. Даже и % отгоре ще се навият да дадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Patilan
преди 10 години
къф план Маршак ве, алоу !!!!Последните 30 години какво правиха?10 плана Маршъл им се изсипаха от ЕС под формата на фондове.... макитата се о****ха от ядене и пиене ...Трябва им план на ония с мустачките - arbeit macht frei
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 11
serafima
преди 10 години
Наистина сме много смешни и ретроградни с този неолиберализъм, проповядван агресивно от близо 20 години от соровчетата в България. Сега си траят. Светът (разбирам авангардните учени) отдавна отхвърлиха Вашингтонския консунсус и разсъждават каво да правим нататък. У нас дори предишният премиер ББ даваше за пример в Европа нашите ниски стандарти (пенсии и заплати) и скромност като лекарство срещу кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Обама да вземе да даде някой лев на хората в Дакотите, а не да се прави на Александър Македонски!Голямо лицемерие по тая земя, ГОЛямо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
dimitar.vuchev
преди 10 години
По мое мнение не е добър и в частта с харченето. Тези пари все трябва да дойдат от някъде. В конкретния случай е и ясно за чия сметка ще ca. Пък и ако стартира едно опрощаване на дългове, ще се появят още множество кандидати на опашката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Тоя нов план Маршал е чудесен в частта за харченето. Обаче другата част - с изкарването и връщането на парите някак си май куца. Меко казано. Защото сега не сме във времето след ВСВ, а сме на едно друго мнооого по-технологично ниво. И е време икономистите да започнат по някакъв начин да отчитат техническия прогрес. Той не може повече да бъде пренебрегван. Иначе гарантирам, че сметките им никога няма да излязат.Иначе признавам, ако се опростят заеми, това няма как да не облекчи положението. Обаче аз и без да съм тесен специалист мога да я дам тая "рецепта". Безплатно при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
SSIW
преди 10 години
Абе, к'ъв план "Маршал" ?! Я веднага нео-либералното хапче, виж как добре действа в БГ : пенсии по 70-80 евро, заплати по 200-300 евро, народа е щастлив, даже "митингува" за още от лЕберализъм ;)) Нещо повече, "рецептата" да се приложи освен в Гръцко, в Италия, Франция. Испания, Португалия, Ирландия, ако има още някой да влиза и да затвори вратата след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още