IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката безработица се извиси до нов рекорд през май – 27,6%

Централна банка на страната очаква безработицата тази година да достигне 28%, като понижаване се предвижда едва за 2015 г.

13:46 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцката безработица се извиси до нов рекорд през май – 27,6%

Нивото на безработица в Гърция се повиши до 27,6% през май от коригираните в посока на повишение 27% през април при първоначално обявени 26,9%, съобщиха от гръцката статистическа агенция ELSTAT, цитирани от Ройтерс.

Това е най-високият показател, откакто статистическата агенция започна да публикува данните за него през 2006 г. Той е и над 2 пъти по-висок от отчетените средно за еврозоната 12,1% през юни.

Страната е в рецесия вече 6-та година, а незавидното икономическо положение бе допълнително утежнено от мерките на строги икономии, наложени от международните кредитори на Гърция, в замяна на които тя получава спасителна финансова помощ.

Помощта обаче не решава проблема с работните места, а мерките за икономии, водещи до свиване на разходите в държавния сектор, водят до увеличаване на броя на безработните. Данъчното бреме пък утежнява развиването на бизнес, което води до затваряне на компании и до нов ръст на безработицата

Според прогнозите на гръцката централна банка през 2013 г. нивото на безработица в страната ще достигне 28%, а понижаване на показателя се очаква едва през 2015 г. От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предвиждат безработицата в Гърция да достигне 28,4% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още