IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank очаква нови помощи за Гърция

От вътрешен доклад на банката става ясно, че най-късно до 2014 г. на южноевропейската страна трябва да бъдат предоставени нови кредити

12:53 | 11.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bundesbank очаква нови помощи за Гърция

Според медийна публикация Bundesbank (германската централна банка) очаква скоро след федералните избори през есента нова спасителна програма за Гърция. Както пише списание Spiegel, позовавайки се на вътрешен за банката доклад, най-късно в началото на 2014 г. европейците трябва да „сключат нова кредитна програма с Гърция“. В своето становище за Федералното министерство на финансите и Международния валутен фонд (МВФ) експертите критикуват неотдавнашния кредитен транш и последвалата проверка от страна на Тройката, което може "да се дължи на политически натиск".

Въпреки че Bundesbank отрича, че критиките включват и позоваване на федералното правителство, което в навечерието на изборите в Германия се опитва да предотврати дискусия за ново „подстригване“ и затова подчертава напредъка в Гърция. Въпреки това банката коментира оптимизма на федералното правителство по-скоро предпазливо. "Ние взимаме под внимание положителната позиция", цитира списанието част от документа.

Сдържаността се дължи и на факта, че според Bundesbank рисковете от спасителна програма остават "изключително високи", се казва според Spiegel в доклада. Работата на правителството в Атина е "слабо задоволителна". Съществували "значителни съмнения" за способността му да изпълни съществените реформи. 

През юли спасителният фонд за еврозоната и МВФ преведоха на Гърция общо 5,7 милиарда евро. Общата сума на паричните потоци към днес вече възлиза на над 200 млрд. евро.

Всичко за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още