fallback

ЕК одобри ликвидацията на две словенски банки

Финансовото министерство на страната е намерило средства, за да гарантира, че вложителите няма да претърпят загуби

12:02 | 07.09.13 г.

Европейската комисия (ЕК) е одобрила контролираната ликвидация на словенските финансови институции Factor Banka и Probanka, съобщи финансовият министър на Словения Урос Куфер, цитиран от АП.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също е одобрила преструктурирането, като е посочила, че “целта на действията е да се стабилизира банковият сектор на Словения”, отбелязва още информационната агенция.

Двете банки са частни и са сред най-малките кредитори в страната – активите им представляват около 4,5% от активите на цялата банкова система.

Страната се опитва да избегне спасителната помощ от европейските й партньори и сама да гарантира финансовата стабилност на банковата система. Финансовото министерство на Словения в тази връзка е предоставило гаранции на обща стойност 490 милиона евро за Probanka и 540 милиона евро за Factor Banka, така че те да се разплатят с вложителите.

Местните банки се борят с “лоши” кредити на стойност 7,5 млрд. евро – около една пета от икономиката на страната. Управителят на централната банка на страната уверява, че вложителите няма да претърпят загуби.

Анализатори обаче продължават да твърдят, че Словения е на ръба на пропастта и вероятно ще прибегне и до спасителен заем, за да не повтори кипърския сценарий.

Правителството планира от октомври да започне да прехвърля проблемните кредити в “лоша” банка. Миналият месец централната банка нареди да бъдат проведени стрес тестове на 10 банки, включително и на Factor Banka и Probanka, които трябва да приключат до края на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
fallback