IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения прие план за стабилизиране на икономиката

Предвижда се да бъдат приватизирани 15 държавни фирми, ДДС да бъде повишен до 22%, а дефицитът да бъде намален до 3,3% от БВП

18:01 | 09.05.13 г. 1
Словения прие план за стабилизиране на икономиката

Словенското правителство днес прие план за действие, с който цели да избегне необходимостта от международна финансова помощ за страната. Планът е насочен към оздравяване на публичните финанси, включително на банковия сектор, както и стимулиране на икономическия растеж, каза словенският премиер Аленка Братушек. Мерките предстои да бъдат представени пред Европейската комисия, съобщи България Он Еър.

Планът за действие, приет от Любляна, се очаква да донесе икономии в размер на около 1 милиард евро. Предвижда се приватизацията на 15 държавни фирми, включително и втората по големина банка в страната, най-големият телеком и националната авиокомпания.

Данък добавена стойност ще бъде вдигнат от 20% на 22% от юли, а правителството все още води преговори със синдикатите относно исканите намаления на заплати в публичния сектор.

Премиерът Аленка Братушек съобщи, че целта е бюджетният дефицит от 7,8% от БВП да бъде намален до 3,3 на сто догодина. Предстои да бъде представен и план за укрепване на банковата система на Словения.

Правителството на Братушек състави мерките само няколко седмици след като встъпи в длъжност. Икономиката на страната е в рецесия от 2011 г. и с плана се цели нейното подпомагане, за да се избегне взимането на спасителен заем при тежки условия.

Освен от подкрепата на Брюксел, планът ще се нуждае и от тази на партиите и профсъюзите в Любляна.

Само преди няколко дни еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че Словения би могла да избегне международна финансова помощ, ако реагира бързо и намали бюджетния си дефицит. Бившата югославска република, редом с Испания, оглавява списъка на 13-те страни в Европейския съюз с най-остри макро-икономически проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Да не се притеснява "масата":Ако сега не вземат да си поддържат лапането, после ще вземат повече да си рестартират бизнеса! А за начало с приватизацията ще цъфнат да ги точат в много посоки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още