IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще последва ли Словения съдбата на Кипър?

Словенският кабинет реши да отложи определянето на горна граница на бюджетния дефицит

11:55 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще последва ли Словения съдбата на Кипър?

Решението на словенското правителство да отложи парламентарния вот за бюджетния дефицит е последният удар върху плановете за преодоляване на кризата, а икономисти продължават да предупреждават, че страната се изправя пред същата съдба като на Кипър, пише CNBC.

Словенският кабинет реши да отложи определянето на горна граница на бюджетния дефицит за края на май, след като политическите партии не успяха да постигнат споразумение. Това повдигна и въпросът дали Словения, която трябва днес да представи в Брюксел мерки за реформи и програма за рекапитализация на банките, действително ще се ангажира с бюджетни съкращения.

Подобно на Кипър, Словения беше неколкократно предупредена от няколко институции, включително от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), че банковият сектор е изправен пред тежка криза.

Страната премина и през срив на сектора на имотите, подобен на този в Испания, а държавните банки се задушават от тежестта на проблемните кредити, които се равняват на около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Заради проблемите на банковия сектор Moody's понижи кредитния рейтинг на Словения до неинвестиционно ниво с негативна перспектива, което означава, че рейтингът може да бъде допълнително понижен в близко бъдеще. Агенцията прогнозира, че страната ще се нуждае от външна помощ заради влошеното състояние на публичните финанси.

Икономическият еврокомисар Оли Рен обаче е на мнение, че още е твърде рано да се каже дали и Словения ще има нужда от спасително финансиране. Страната успя да си спечели отсрочка, като наскоро успешно пласира емисия държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още