IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забрани вноса на алкохол от Молдова

Официалният мотив е, че напитките съдържат примеси, но ходът се тълкува като отмъщение заради опитите на Кишинев да се сближи с Брюксел

11:58 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Русия забрани вноса на алкохол от Молдова

Русия забрани вноса на молдовски вина и алкохолни напитки с мотива, че съдържат примеси, съобщи онлайн изданието EurActive.com.

Това обаче се възприема от бившата съветска република като отмъщение заради стремежите й да разшири връзките си с Европейския съюз (ЕС), подобно на Украйна, още повече, че индустрията е водеща за икономиката на страната, отбелязва изданието.

Главният санитарен инспектор на страната Генадий Онишченко каза, че забраната е наложена, тъй като Молдова не е успяла да подобри качеството на продукцията.

„Нямаме намерението да отглеждаме молдовската икономика“, коментира Онишченко, цитиран от агенция Интерфакс. „Забраната е необходима стъпка, която предприехме неохотно, но това е единственият начин да се излезе от ситуацията“, допълва той, като подчертава, че Молдова отдавна има проблеми с технологията на приготвяне на напитките и съхранението на крайната продукция.

Икономическият министър на Молдова Валерий Лазар коментира, че на страната му все още не й е изяснено какви точно са мотивите на Русия за налагането на мярката. „Ще трябва да изясним къде точно свършват въпросните технологични проблеми и откъде започват политическите“, поосочи той, цитиран от Ройтерс.

Москва е разочарована от опитите на Кишинев да се сближи с Брюксел, вместо да засили връзките си с Руската федерация. По-рано този месец Кремъл официално предупреди, че политиката на правителството ще има тежки последствия, включително и върху газовите доставки за страната.

Съседката на Молдова Украйна също има проблеми с Русия заради опитите да засили сътрудничеството си с ЕС. Москва натиска Киев да влезе в Митническия съюз, в който участват Русия и бившите съветски републики, вместо да подписва споразумение за свободна търговия с Брюксел.

Износът на вина и алкохолни напитки заема съществен дял от икономиката на Молдова. Той обаче е силно зависим от Русия – федерацията е основен пазар за бившата съветска република. През миналата година експортът на алкохол към Русия е донесъл на Молдова около 100 млн. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още