IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предупреди Москва заради търговските спорове с Киев

Според Брюксел рестрикциите за украинския износ имат връзка с евентуалното подписване на търговско споразумение между Украйна и ЕС

10:51 | 21.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕС предупреди Москва заради търговските спорове с Киев

Европейският съюз (ЕС) втвърди тона си към Русия заради търговските спорове между Москва и Киев, съобщава FT.

Брюксел предупреди Москва да не предприема дискриминационни митнически рестрикции срещу Украйна заради опитите на страната да задълбочи връзките си с 28-те държави-членки в блока.

Говорителят на ЕС по търговските въпроси Джон Кланси коментира, че „Брюксел поставя под въпрос основанията на Русия да поставя ограничения пред вноса от Украйна“.

„Според ЕС всяка икономическа заплаха от страна на Русия, която се отнася до Украйна, има връзка с евентуалното подписване на търговско споразумение между ЕС и страната, но това е неприемливо“, посочи още той.

Късно снощи Киев съобщи, че Москва се е съгласила да се откаже от строгите и скъпи митнически процедури, на които от около седмица са подложени украинските износители.

Припомняме, че миналата седмица украинският бизнес обвини Русия в търговска война заради щателните проверки, на които руската страна беше решила да подлага украинските партиди.

Москва обясни, че става въпрос за „бюрократични пречки“, тъй като Украйна не е член на Митническия съюз – орагнизация, обединяваща Руската федерация и бившите съветски републики. Украинските власти обаче смятат че това е директно предупреждение към Киев да не задълбочава връзките си с ЕС.

Вчера от правителството на Украйна беше разпространено съобщение, според което Москва е уверила Киев, че допълнителните процедури за митнически контрол повече няма да се прилагат. От руските власти засега отказват коментар.

В неделя обаче съветникът на руския президент Владимир Путин по търговските въпроси Сергей Глазиев заяви, че се подготвят тежки митнически процедури, ако в крайна сметка „Украйна предприеме тази самоубийствена стъпка и подпише споразумението с ЕС“.

И докато украинската търговия се разкъсва между Русия, ЕС и други пазари, икономисти предупреждават, че подобни ограничения биха съсипали икономиката на страната, която и без това се затруднява да излезе от втората рецесия за пет години, в която изпадна.

Президентът Виктор Янукович се опитва да отвори вратите на нови пазари, като същевременно запази връзките с Русия и другите бивши съветски републики. Геополитическите боричкания обаче значително усложняват намеренията му да балансира между Изтока и Запада.

Брюксел определено няма нищо против да задълбочи търговските си отношения с Украйна, като се имат предвид природните ресурси на страната и големият потребителски пазар. Засилва се обаче напрежението в ЕС заради опасенията за демокрацията и върховенството на закона в източноевропейската страна на фона на политическите борби и ареста на опозиционния лидер Юлия Тимошенко. Чувства се и раздразнението на Брюксел заради протекционистичните икономически политики на Киев.

Споровете между Русия и Украйна внимателно се наблюдават и от ЕС, и от САЩ, като западните политици нееднократно призовават двете страни да изгладят различията помежду си с помощта на Световната търговска организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още