IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обвини Русия в търговска война

Украинският износ е подложен на по-строг митнически контрол от няколко дни

12:50 | 16.08.13 г. 1
Украйна обвини Русия в търговска война

Украински компании обвиняват руските митници в дискриминация, съобщава FT. Украинският бизнес твърди, че на руските митници се правят засилени и времеемки проверки, които заплашват да му донесат загуби за милиарди долари, посочва изданието.

Извънредните мерки се тълкуват от Киев като търговска война, чиято цел е да обезсърчи Украйна преди подписването на споразумението за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС) през есента.

В сряда Украинската федерация на работодателите алармира, че Русия блокира украинския износ. „На практика износът на Украйна е напълно блокиран. Действията на руската страна могат да доведат до загуби от порядъка на 2,5 млрд. долара през втората половина на годината“, ie посочва в становището на организацията, която представлява около 8 500 компании, осигуряващи приблизително 70 на сто от украинския брутен вътрешен продукт (БВП).

Москва обаче побърза да се разграничи от действията на митническите служби. „Правителството е загрижено от ситуацията, тъй като това засяга търговията и икономическите връзки. Това обаче е решение на митническите власти. На ниво правителство не е вземано решение за регулиране на вноса от Украйна“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Пред радио „Ехото на Москва“ обаче депутатът в долната камара на руския парламент Леонид Слуцкий коментира, че „затрудненията на Украйна са породени от бюрократични пречки“, тъй като страната не е член на Митническия съюз, който обединява Руската федерация и бившите съветски републики.

Подобно становище изказа и украинският премиер Микола Азаров пред Интерфакс: „В момента има усложнения, които, доколкото разбирам, са свързани със структурата и формализацията на Митническия съюз“.

Фирми съобщават за усложнени процедури по митнически контрол, които включват задължително разтоварване, проверка и повторно натоварване на всички стоки.

„Русия твърдо се противопоставя на плановете на Украйна да подпише споразумение за свободна търговия с ЕС и натискът върху украинските износители може да се засили“, коментира базираната в Киев инвестиционна банка Dragon Capital.

От водещия украински производител на стомана Metinvest посочват, че официално действително от руска страна няма нови разпоредби, свързани с търговията, нито нормативни промени. От 13 август насам обаче продуктите на компанията също са станали обект на изключително строг митнически контрол, а инспекциите на продукцията и на документацията отнемат толкова време, че това ще доведе до сериозни финансови загуби.

Западен дипломат в Киев, пожелал анонимност, посочва пред изданието, че бариерите пред търговията са психологически сигнал - „съобщение от Москва, че Украйна ще пострада, ако подпише споразумението с ЕС“. Миналия месец президентът на Русия Владимир Путин посети Украйна и отново притисна страната с искане тя да се присъедини към Митническия съюз, вместо да задълбочава връзките си с ЕС. Тогава той подчерта, че двустранната търговия се е свила с 18 на сто, докато в Митническия съюз се наблюдава 2-3 на сто ръст, включително при търговските взаимоотношения с Беларус и Казахстан.

Въпреки че ЕС е доста по-голям пазар, той е и по конкурентен и навлизането ще отнеме известно време на Украйна, подчертава изданието. Същевременно страната наистина може да пострада тежко, ако бъдат ограничени търговските й взаимоотношения с държавите от Митническия съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
M37Unseen
преди 10 години
Русия отдавна пречи на Украйна да се развие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още