IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch предупреждава Кипър

Американската агенция предупреди, че може да намали кредитния рейтинг на страната

22:06 | 11.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch предупреждава Кипър

Рейтинговата агенция Fitch заплашва Кипър с ново понижаване на кредитния рейтинг.  Рейтингът на облигациите, които са издадени по силата на международното право, остават с рейтинг "B-", заяви Fitch в Лондон в понеделник. Перспективата за рейтингите обаче остава "негативна".

Сегашният кредитен рейтинг е шест нива под "инвестиционния рейтинг", който обозначава сигурните форми на инвестиции. Облигациите, които са издадени по местното законодателство, се оценяват от Fitch с още по-ниската оценка "CCC". 

За текущата оценка продължава да има големи рискове от ново понижение. Така например и през следващата година Кипър ще остане в дълбока рецесия. Икономиката на страната ще се свие през текущата година според Fitch със седем на сто, а през 2014 г. Спадът ще е от осем на сто. Въпреки това обаче резултатът за 2013 г. ще е малко по-добър от първоначалните очаквания на Fitch. Положително агенцията оценява програмата с помощи на международните донори. Тя ще осигури поне в краткосрочен план ликвидността на страната.

През миналия четвъртък така наречената Тройка от експерти на ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) похвали изпълнението на изискванията, наложени на Кипър. Всички финансови цели са били постигнати, структурните реформи също се изпълнявали навреме. Въпреки това Fitch вижда опасност от намаляване на политическата подкрепа за програмата за реформи. 

Всичко за Кипър четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Алоу *** от хич, първо свалете рейтинга на най-въоръжения фалирал терорист сащъ и тугава на кипър бе маймуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още