IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър изпълнява по план спасителната си програма

Страната не е вън от опасност и за извеждането й на пътя на растежа се изискват трудни решения

21:39 | 07.11.13 г.
<p>
	Мерките за контрол на движението на капиталите ще бъдат вдигнати в началото на следващата година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мерките за контрол на движението на капиталите ще бъдат вдигнати в началото на следващата година. Снимка: Ройтерс

Програмата за икономически реформи в Кипър върви в правилната посока, но властите трябва да запазят набраната скорост, ако искат икономиката да се възстанови от банковата криза. Това се посочва в доклад на международните кредитори на страната, цитиран от АП.

След втория задълбочен преглед на финансите на Кипър ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в страната Делия Велкулеску коментира, че фискалните цели се изпълняват и реформите протичат нормално.

По думите й кипърските банки са постигнали "значителен напредък" в процеса по засилване на капиталовите им буфери и преструктурирането. “Като цяло изпълнението на програмата е силно, но с оглед на рисковете е необходимо да се продължи с пълното и навременно изпълнение на програмата. Това е от съществено значение”, коментира тя.

По-рано днес финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис посочи, че правителството остава ангажирано с прилагането на условията на кредиторите за излизане от кризата. Той посочи, че няма нужда от нови мерки за постигането на фискалните цели.

Георгиадис обаче предупреди, че Кипър не е вън от опасност и че извеждането на страната на пътя на растежа ще изисква взимането на трудни решения.

“Въпреки напредъка , който беше постигнат, трудностите и проблемите остават и правителството няма да празнува преждевременно”, коментира той.

Един от най-големите проблеми пред кипърските банки е ръстът на “лошите” кредити. Според финансовия министър те трябва да бъдат преструктурирани, за да се намали бремето за длъжниците в трудните икономически времена. Една от мерките според Георгиадис е увеличаването на сроковете за изплащане на кредитите.

Делия Велкулеску коментира, че преструктурирането на проблемните заеми при нова правна рамка ще бъде от съществено значение за възстановяването на доверието на вложителите и кредитирането за дребния бизнес – важна стъпка, за да се оживи западащата кипърска икономика.

Велкулеску припомни, че за тази година се очаква икономиката на Кипър да се свие със 7,7%. Опасения създават и рекордно високата безработица, както и непрекъснатия спад на разполагаемите доходи на домакинствата.

Харис Георгиадис потвърди днес, че още в началото на следващата година ще бъдат отменени ограниченията пред движението на капиталите с изключение на рестрикциите за преводите в чужбина. Властите ще продължат да наблюдават ситуацията, за да преценят кога е най-подходящият момент за отмяна и на това ограничение.

Кипърският финансов министър съобщи също така, че властите са спечелили още 90 дни за подготовката на план за приватизация на държавните предприятия. Съгласно условията на спасителната програма Кипър трябва да набере 1,4 млрд. евро от раздържавяването до 2018 г.

Кипърските власти поискаха допълнително време, за да се уверят, че предвидените за приватизация предприятия не са продадени на безценица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още