IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър вдига мерките за контрол на капитала до пролетта

Ще останат само ограниченията пред паричните трансфери в чужбина

17:54 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър вдига мерките за контрол на капитала до пролетта

Кипър очаква да вдигне повечето от мерките за контрол на капиталите в началото на следващата година, но ще останат някои рестрикции върху определени лица, които прехвърлят пари извън страната. Това съобщи финансовият министър на средиземноморския остров Харис Георгиадис пред парламента, цитиран от Ройтерс.

Междувременно председателят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис коментира, че през 2014 г. банките ще претърпят допълнителни загуби заради влошаването на перспективите пред икономиката и ръста на проблемните кредити. По думите му обаче банковият сектор разполага с достатъчно капитал, за да се справи.

Кипър въведе мерки за контрол на капитала през март, след като се споразумя за спасяването на банковия сектор. За първи път вложителите в банките бяха привлечени и като спасители – притежателите на негарантирани депозити над 100 хил. евро също участваха в процеса по стабилизиране на банките в страната. Затова и бяха наложени мерки за контрол на транзакциите, за да се избегне масов отлив на пари от банките, припомня информационната агенция.

Пред парламентарната финансова комисия Харис Георгиадис обясни, че повечето рестрикции ще бъдат вдигнати преди следващата пролет. „Съгласно пътната карта още в първите месеци на 2014 г. ще вдигнем рестриктивните мерки с изключение на една – трансферирането на суми от сметки тук към сметки в чужбина“, допълни той.

В краткосрочен план за трансферите извън Кипър ще трябва да се доказва, че се осъществяват със специфични бизнес цели. „Това ще бъде последната мярка, която предстои да бъде вдигната, но за нея пътна карта няма да има“, коментира Георгиадис.

От няколко месеца Кипър поетапно вдига рестрикциите за паричните трансфери. Все още обаче има забрана за използване на чекове, запазено е и ограничението за теглене на до 300 евро в брой дневно на човек.

Регулациите за чуждите банки обаче са доста „разхлабени“ и точно оттам продължават да „изтичат“ депозити, отбелязва информационната агенция.

Според последните данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) депозитите на частния сектор през август са се свили с още 2,1%. За последните 15 месеца спадът достига 30%.

Банките в Кипър пострадаха тежко заради кризата в Гърция, но сега се изправят и пред перспективата на още по-тежки загуби у дома. Заради задълбочаващата се рецесия все повече хора не могат да си плащат дълговете. За 2012 г. например Bank of Cyprus обяви над 2 млрд. евро загуби заради ръста на проблемните кредити.

Банката, която е и най-големият кредитор в страната, беше рекапитализирана съгласно спасителния план и получи 47,5% от негарантираните депозити над 100 хил. евро.

Председателят на централната банка Паникос Димитриадис подчертава, че въпреки загубите заради преструктурирането на банковия сектор финансовите институции имат достатъчно капитал, за да устоят на бъдещи шокове.

Димитриадис допълни, че не очаква по-тежък икономически спад от прогнозирания от международните кредитори.

Всичко за проблемите на Кипър четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още