IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Cyprus отчете загуба след облагането от 2,2 млрд. евро в края на 2012 г.

Един от основните индекси за финансовото здраве на институцията е спаднал до -1,9%

21:43 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Bank of Cyprus отчете загуба след облагането от 2,2 млрд. евро в края на 2012 г.

Най-голямата банка в Кипър – Bank of Cyprus, е натрупала загуби след облагането от 2,2 млрд. евро в края на 2012 г., три месеца преди да бъде сключено болезненото спасително споразумение за страната, съобщава AP.

Публикуваните в петък финансови резултати на банката показват, че един от основните индекси за финансовото здраве на кредитната институция е спаднал до -1,9% до края на годината, много под разрешените от ЕС 9%. Загубите се дължат основно на увеличаването на броя на лошите заеми.

Кипърското спасително споразумение, сключено през март с "тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ), принуди незастрахованите вложители да понесат огромни загуби от спестяванията си в Bank of Cyprus и по-малката Laiki Bank, която беше ликвидирана и частично погълната от по-голямата кредитна институция, припомня БТА.

В края на миналия месец Европейският съюз (ЕС) преведе транша от 1,5 млрд. евро от помощта за Кипър в рамките на спасителния план на стойност 10 млрд. евро. Средствата бяха предвидени за рекапитализиране на част от банковия сектор, като плащането на този транш от помощта беше решено след първата оценка на "тройката" кредитори

Досега Кипър е получил 4,5 млрд. евро от ЕС, което е половината от обещаните 9 млрд. евро. МВФ се ангажира да отпусне други 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още