IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестима руснаци и украинци влизат в борда на директорите на Bank of Cyprus

Притежателите на негарантирани депозити в банката проведоха шумен протест, докато течеше гласуването на новия борд

13:48 | 11.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Притежателите на негарантирани депозити бяха включени в процеса по спасяване и стабилизиране на банковия сектор в страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Притежателите на негарантирани депозити бяха включени в процеса по спасяване и стабилизиране на банковия сектор в страната. Снимка: Ройтерс

Шестима руснаци и украинци влизат в 16-членния борд на директорите на Bank of Cyprus, който трябва да бъде одобрен и от централната банка на Кипър съобщава FT. Те са притежавали най-големите депозити в банката и са претърпели най-големи загуби, след като притежателите на негарантирани депозити бяха включени в процеса по спасяване и стабилизиране на банковия сектор в страната.

Кристис Хасапис, професор по икономика в Кипърския университет, е предложен за председател на борда на директорите на банката, а Дмитрий Чичикашвили, президент на базираната в Москва строителна компания Insigma Group – за зам.-председател.

Изборът на нов борд на директорите на Bank of Cyprus беше съпроводен от шумен протест на притежателите на негарантирани депозити, които изгубиха голяма част от тях заради спасителния план за Кипър.

Гневните кипърци, които присъстваха на извънредната среща на акционерите, се оплакаха и от резкия спад на стойността на акциите им в банката. Десетки хора впоследствие напуснаха заседанието, а тези, които останаха, настояват извънредното събрание на акционерите да бъде обявено за недействително, тъй като одиторите от KPMG не са спазили крайния срок за публикуване на консолидираните резултати на банката за 2012 г.

„Как искате да гласуваме за нов борд на директорите, като дори нямаме финансовите данни пред нас?“, попита местният бизнесмен Такис Ксенопулос.

Отиващият си председател на борда на Bank of Cyprus Софоклис Михелидис коментира по време на извънредното събрание, че мерките за контрол на капитала, които бяха въведени през март, ще бъдат „значително облекчени, ако преструктурирането на банката върви гладко“.

Международните кредитори на Кипър обвързаха вдигането на мерките с прогреса по „прочистването“ на Bank of Cyprus от проблемните кредити за кипърския бизнес, който пострада тежко от края на бума в строителния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
space-man
преди 10 години
И аз не съм съгласен!Няма ли богати българи с депозити и те да влязат в управителния съвет. Това е направо дискриминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още