fallback

Русия: Заплахите не са приятелски жест

Меркел и Обама призовават за оттегляне на проруските сили от Крим

13:19 | 08.03.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лавров запазва твърд тон. Снимка: Ройтерс

Русия не очаква в конфликта ѝ с Украйна в момента посредническа роля да изпълняват Европейският съюз или САЩ.

„С поведението си по време на кризата Западът е загубил значително доверието ни, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък вечер по руската държавна телевизия.  „Западните партньори вече изиграха кредита на доверие, ако се вгледате в съдбата на договора от 21-и февруари", заяви говорителят на президента Владимир Путин. Тогавашното прието и с медитацията на германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер споразумение на украинската опозиция с президента Виктор Янукович трябваше да проправи пътя към компромис.

В случай на въвеждане на санкции срещу Москва Русия заплашва с край на взаимните оръжейни инспекции. Контролът над атомния арсенал изисквал доверие, но "непредизвиканите заплахи" на САЩ и НАТО били "неприятелски жест", заяви неназован служител на руското министерство на отбраната. Припомняме, че САЩ и Русия са сключили споразумение за взаимно намаляване на стратегическото офанзивно оръжие и взаимни инспекции.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди с твърд тон САЩ да не въвеждат санкции. „Санкциите могат бързо да се превърнат за Вашингтон в "бумеранг", каза Лавров в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери. Това съобщиха от Министерството на външните в Москва в петък. Бързи и необмислени стъпки биха навредили на устойчивите руско-американски отношения, смята Лавров.

Междувременно според материали на агенция Interfax въоръжени руснаци са щурмували през нощта срещу събота украинска военна база в Крим. Камион на руските въоръжени сили е разбил портата на украинската военна база в пристанищния град Севастопол, около 20 "нападатели" след това са влезли в зоната, някои са хвърлили гранати, се казва в материал.

Изстрели не е имало. „Интерфакс“ цитира данни на дежурен офицер, както и на Министерството на отбраната в Киев. A кореспондент на британския вестник Daily Telegraph съобщи, позовавайки се на украински заместник-командващ , че униформените мъже са били изтеглени по-късно от базата.

Мотивът на нападателите остава неясен. Непотвърдени доклади твърдят, че при сблъсъци в покрайнините на града са били наранени журналисти. Подкрепяният от Москва кримски премиер Сергей Аксенов отрече украинските телевизионни материали за това, че проруски неуниформени са предизвикали конфликт или са атакували журналисти.

Малко повече от седмица преди планирания референдум за Кримския полуостров Москва също форсира плановете за анексиране. Държавната Дума би могла още на 21-и март да гласува закон за присъединяване.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел отново потвърдиха общата си позиция за кризата в Украйна. Обама е заявил в телефонен разговор в петък вечер с Меркел, че изрично приветства споразумението между САЩ и Европейския съюз по въпроса, съобщи Белият дом.

Двамата призоваха за оттегляне на проруските сили от Крим. В допълнение Меркел и Обама настояват на международните наблюдатели да се даде безпрепятствен достъп до полуострова, за да оценят те състоянието на човешките права там и да са в състояние да проправят пътя към свободни и честни президентски избори. Меркел и Обама са говорили за необходимостта Русия да създаде контактна група за провеждане на преки разговори с новото правителство на Украйна. Обама се беше обадил на Меркел в петък, след като е пристигнал за семеен уикенд в Кий Ларго във Флорида, съобщи Белият дом.

Германският федерален външен министър Щайнмайер обвини Русия, че с решенията си за Кримския референдум и проекта на закон за приемане на нови членове на федерацията „влива масло в огъня". Полуостровът по международното право е част от Украйна, която счита поведението на Москва за нарушение на международното право, заяви Щайнмайер. САЩ също настояват референдума на 16 март да бъде обявен за незаконен.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
fallback