IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Заплахите не са приятелски жест

Меркел и Обама призовават за оттегляне на проруските сили от Крим

13:19 | 08.03.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лавров запазва твърд тон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лавров запазва твърд тон. Снимка: Ройтерс

Русия не очаква в конфликта ѝ с Украйна в момента посредническа роля да изпълняват Европейският съюз или САЩ.

„С поведението си по време на кризата Западът е загубил значително доверието ни, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък вечер по руската държавна телевизия.  „Западните партньори вече изиграха кредита на доверие, ако се вгледате в съдбата на договора от 21-и февруари", заяви говорителят на президента Владимир Путин. Тогавашното прието и с медитацията на германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер споразумение на украинската опозиция с президента Виктор Янукович трябваше да проправи пътя към компромис.

В случай на въвеждане на санкции срещу Москва Русия заплашва с край на взаимните оръжейни инспекции. Контролът над атомния арсенал изисквал доверие, но "непредизвиканите заплахи" на САЩ и НАТО били "неприятелски жест", заяви неназован служител на руското министерство на отбраната. Припомняме, че САЩ и Русия са сключили споразумение за взаимно намаляване на стратегическото офанзивно оръжие и взаимни инспекции.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди с твърд тон САЩ да не въвеждат санкции. „Санкциите могат бързо да се превърнат за Вашингтон в "бумеранг", каза Лавров в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери. Това съобщиха от Министерството на външните в Москва в петък. Бързи и необмислени стъпки биха навредили на устойчивите руско-американски отношения, смята Лавров.

Междувременно според материали на агенция Interfax въоръжени руснаци са щурмували през нощта срещу събота украинска военна база в Крим. Камион на руските въоръжени сили е разбил портата на украинската военна база в пристанищния град Севастопол, около 20 "нападатели" след това са влезли в зоната, някои са хвърлили гранати, се казва в материал.

Изстрели не е имало. „Интерфакс“ цитира данни на дежурен офицер, както и на Министерството на отбраната в Киев. A кореспондент на британския вестник Daily Telegraph съобщи, позовавайки се на украински заместник-командващ , че униформените мъже са били изтеглени по-късно от базата.

Мотивът на нападателите остава неясен. Непотвърдени доклади твърдят, че при сблъсъци в покрайнините на града са били наранени журналисти. Подкрепяният от Москва кримски премиер Сергей Аксенов отрече украинските телевизионни материали за това, че проруски неуниформени са предизвикали конфликт или са атакували журналисти.

Малко повече от седмица преди планирания референдум за Кримския полуостров Москва също форсира плановете за анексиране. Държавната Дума би могла още на 21-и март да гласува закон за присъединяване.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел отново потвърдиха общата си позиция за кризата в Украйна. Обама е заявил в телефонен разговор в петък вечер с Меркел, че изрично приветства споразумението между САЩ и Европейския съюз по въпроса, съобщи Белият дом.

Двамата призоваха за оттегляне на проруските сили от Крим. В допълнение Меркел и Обама настояват на международните наблюдатели да се даде безпрепятствен достъп до полуострова, за да оценят те състоянието на човешките права там и да са в състояние да проправят пътя към свободни и честни президентски избори. Меркел и Обама са говорили за необходимостта Русия да създаде контактна група за провеждане на преки разговори с новото правителство на Украйна. Обама се беше обадил на Меркел в петък, след като е пристигнал за семеен уикенд в Кий Ларго във Флорида, съобщи Белият дом.

Германският федерален външен министър Щайнмайер обвини Русия, че с решенията си за Кримския референдум и проекта на закон за приемане на нови членове на федерацията „влива масло в огъня". Полуостровът по международното право е част от Украйна, която счита поведението на Москва за нарушение на международното право, заяви Щайнмайер. САЩ също настояват референдума на 16 март да бъде обявен за незаконен.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Ти забрави, че всеки два минуса, са един плюс!А и соломончетата са яко плъпнали, яко!Какво мислят, че правят, незная!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Знае ли човек:"""""""Спешный вывоз 40-ка ящиков золотого запаса Украины в Америку говорит о том, что в Америке не рассчитывают на долгое пребывание этой власти у власти. Хотят новым властям подлезать финансовые яйца, будь то фашисты или русские. А если это будут американские марионетки, то золото в залоге у америкосов сделает их ручными. А кто тогда теперь для Америки Украина?"""""""'''''''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
barbaron
преди 10 години
Пише се "с медиацията на германския министър" а не "с медитацията на германския министър", а на чист български: "с посредничеството на германския министър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Аз не мога да разбера още разбрали-неразбрали двама са ми цъкнали минус, поне да бяха написали нещо в опровержение, или немогат да си представят великия САЩ да прави толкова долно нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Знае ли човек? В Украйна в момента никой не знае какво става! Ето какво пише по въпроса на няколко места:http://otvet.mail.ru/question/165281382Това обаче е още по-сериозно, ако е вярно:http://***.youtube.com/watch?v=UFtTs51FT9I#t=19Изобщо в момента там всеки нещо пише, прави, говори...http://bulochnikov.livejournal.com/1310325.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Сегодня ночью из "Борисполя" в США страртовал самолт с золотым запасом Украины-----това вярно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Ами не е, ама проблема е че те съдят хора дето праят същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
mitkooo
преди 10 години
To i da izprashtash voinici tankove samoleti i korabi v druga strana sashto ne e priqtelski jest ama ko da praish
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Протестите се ползват само за преход на маймуните от едно състояние (на системата на управление) в друго - доброволно, чрез желанията! През цялото това време се насочват да "гледат" в друга ЖЕЛАНА посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
deant
преди 10 години
Киев назначи олигарси за губернатори в източните региониСъс своето богатство, влияние и личен интерес да предотвратяват по-нататъшни конфликти, олигарсите могат да бъдат ключът към намаляване на напрежението и запазването на контрола в зони, където проруски активисти подклаждат сепаратизъм.---Хвала на такава идеология. Протестите не бяха ли против олигарсите изначало?(новина в един друг сайт)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още