fallback

Правителството в Крим рекламира референдума с нацистки плакати

Властите противопоставят избора за присъединяване към Русия на попадане под пронацистко управление

11:06 | 11.03.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Проруското правителство в Крим не крие какъв е резултатът, който се надява да постигне по време на референдума в неделя за разделянето от Украйна. На един плакат то поставя населението пред избора на това дали то би предпочело да се присъедини към Русия или да падне под нацистко господство. В единия край на плаката се вижда Крим, обагрен в руските национални цветове, а другият вариант е снабден с контури на полуострова, които са в кървавочервено и са снабдени със свастика. "На 16-и март решаваме ние", пише отгоре.

Билбордът е поставен на пътя между столицата на провинцията Симферопол и пристанището на Севастопол, където е настанен руският Черноморски флот, пише Wall Street Journal. Проруските сили в Украйна и Русия обвиняват новото правителство в Киев след падането на президента Виктор Янукович, че е контролирано от ултранационалистически сили, които симпатизират на националсоциалистически идеи.

Парламентът на Крим вече гласува през миналата седмица за отцепване от Украйна. Въпросът обаче трябва да се зададе на регионален референдум в неделя, където решението трябва да се вземе с обикновено мнозинство. На официалния сайт на референдума е качено видео, на което хората обясняват защо биха искали да видят Крим като част от Русия. В допълнение има и статии, в които ръководството на региона обяснява защо би било от полза за Крим да напусне Украйна.

Припомняме, че руският парламент прие няколко закона по съкратена процедура, с което ще бъде по-лесно за Русия да анексира чужди територии и да издава руски паспорти на украинци. Председателят на Кримския парламент заяви през уикенда, че вярва, че Крим може да бъде част от Русия още през март, ако гражданите поискат това на референдума.

Междувременно фронтът между Русия и САЩ отново се разрастна. Американския външен министър Джон Кери отказа нова среща с руския си колега Сергей Лавров. „Москва трябва първо да докаже конкретно, че е готова да дискутира за американските планове за Украйна“, заяви той. Без резултати приключи и заседанието на Съвета по сигурността на ООН, посветено на кризата в Украйна. 

Говорителката на американското външно министерство Джен Псаки заяви, че Кери е обсъдил предложенията на САЩ в телефонен разговор с Лавров в събота. "Ние все още чакаме отговор", добави тя.

Двете страни се обвиняват взаимно за дипломатическата блокада, която се превръща в най-сериозния конфликт между САЩ и Русия след края на Студената война.

Руското правителство се намеси в конфликта в съседна Украйна след детронирането на украинския президент Виктор Янукович през февруари. В рамките на военна операция по-голямата част от населения с преди всичко рускоговорещо население Крим попадна де факто под контрола на Москва. 

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
fallback