IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в Крим рекламира референдума с нацистки плакати

Властите противопоставят избора за присъединяване към Русия на попадане под пронацистко управление

11:06 | 11.03.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скандалният плакат в края на Симферопол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скандалният плакат в края на Симферопол. Снимка: Ройтерс

Проруското правителство в Крим не крие какъв е резултатът, който се надява да постигне по време на референдума в неделя за разделянето от Украйна.

На един плакат то поставя населението пред избора на това дали то би предпочело да се присъедини към Русия или да падне под нацистко господство. В единия край на плаката се вижда Крим, обагрен в руските национални цветове, а другият вариант е снабден с контури на полуострова, които са в кървавочервено и са снабдени със свастика. "На 16-и март решаваме ние", пише отгоре.

Билбордът е поставен на пътя между столицата на провинцията Симферопол и пристанището на Севастопол, където е настанен руският Черноморски флот, пише Wall Street Journal. Проруските сили в Украйна и Русия обвиняват новото правителство в Киев след падането на президента Виктор Янукович, че е контролирано от ултранационалистически сили, които симпатизират на националсоциалистически идеи.

Парламентът на Крим вече гласува през миналата седмица за отцепване от Украйна. Въпросът обаче трябва да се зададе на регионален референдум в неделя, където решението трябва да се вземе с обикновено мнозинство. На официалния сайт на референдума е качено видео, на което хората обясняват защо биха искали да видят Крим като част от Русия. В допълнение има и статии, в които ръководството на региона обяснява защо би било от полза за Крим да напусне Украйна.

Припомняме, че руският парламент прие няколко закона по съкратена процедура, с което ще бъде по-лесно за Русия да анексира чужди територии и да издава руски паспорти на украинци. Председателят на Кримския парламент заяви през уикенда, че вярва, че Крим може да бъде част от Русия още през март, ако гражданите поискат това на референдума.

Междувременно фронтът между Русия и САЩ отново се разрастна. Американския външен министър Джон Кери отказа нова среща с руския си колега Сергей Лавров. „Москва трябва първо да докаже конкретно, че е готова да дискутира за американските планове за Украйна“, заяви той. Без резултати приключи и заседанието на Съвета по сигурността на ООН, посветено на кризата в Украйна. 

Говорителката на американското външно министерство Джен Псаки заяви, че Кери е обсъдил предложенията на САЩ в телефонен разговор с Лавров в събота. "Ние все още чакаме отговор", добави тя.

Двете страни се обвиняват взаимно за дипломатическата блокада, която се превръща в най-сериозния конфликт между САЩ и Русия след края на Студената война.

Руското правителство се намеси в конфликта в съседна Украйна след детронирането на украинския президент Виктор Янукович през февруари. В рамките на военна операция по-голямата част от населения с преди всичко рускоговорещо население Крим попадна де факто под контрола на Москва. 

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Ако ти не си видял нацистите, които управляват Украйна в момента - Дмитрий Ярош, Олег Тягинбог, Сашко Билий, Олег Ляшко и пр - все кандидати кой за президент, кой за шеф на президента - за чий изобщо се обаждаш и драскотиш тук?! Ми прочети малко, виж някое клипче, пълно е - те не се крият, гордеят се с нацистките си убеждения! Навсякъде са налепили портрети на Бандера - знаеш ли с какво е познат той и какво честват на 9 май в Европа и САЩ?Ама ти беше от МОЛ-а, нали? От елитния клуб Клуб "Златен пъп"... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Сблъсъкът е не само голям, но и екзистенциален! И разбира се, че няма да е военен! От него обаче за пръв път един от трите опорни крака на съвременната военно-политическа система ще излезе счупен - ако приемем, че тази система се крепи на баланса между Запада (САЩ, Европа и бившите от UK), Русия и Китай. За пръв път в съвременния свят имаме пряк сблъсък между двама от тримата титани. Нищо няма да е същото след като се разнесе пушилката!Както вече писах някъде, развитието ще даде много важни сигнали и за Китай - китайците също имат някои планове за Азия, които чакат своя час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
crammer
преди 10 години
какви нацисти и какви колосални сблъсъци във вашите болни мозъци се вихрят...хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Скептичен съм относно големината на сблъсъка. Когато ядрена държава напада не-ядрена държава е едно. Обаче ако две ядрени се нападнат една друга, никоя няма да спечели, по скоро ще има много губещи. Тъй че, очаквам да се зъбят, да си свалят рейтингите и да се плашат с ембаргота но не и да воюват.Същото е като с лъвовете в саваната - не се бият, щото който и да победи по-късно ще умре от раните си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Много лошо впечатление прави заигравката на запада в Украйна с долни нацистки същества и други подобни гадини само защото не можа да измисли друг начин да обърне тази държава към себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Абсолютно! И резултатите от този сблъсък ще отприщят процеси, които ще променят света радикално! Човечеството и действащата социално-икономическата система са бременни с радикални промени и аз мисля, че родилният процес започна! Заемете местата си и затегнете коланите - очакват се мощни турболенции... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Наистина колосален сблъсък ! В момента се пише история. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още