IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас: Завръщането на Гърция на международните пазари е въпрос на дни

"Гърция не просто прелисти една страница или глава, а смени цяла книга", твърди финансовият министър

16:36 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

„Въпрос на дни е завръщането на Гърция на международните пазари. Това заяви финансовият министър на страната Янис Стурнарас, цитиран от вестник Ethnos. „Заровете са хвърлени, след четири години изолация, Гърция се завръща на пазарите с облигационни емисии“, казва министърът.

Източници, цитирани от изданието, предполагат, че Гърция ще пусне още следващата седмица емисия от петгодишни облигации с цел да събере два милиарда евро.

Отбелязва се, че конкретната информация е останала без коментар от страна на икономическия екип на правителството в Атина, но се предполага, че след снощната среща на финансовия министър с премиера Андонис Самарас, на която са били разисквани параметрите на този експеримент, излизането на Гърция на пазарите е въпрос на дни.

Според същите източници решителна роля за датата, на която ще бъдат пуснати облигациите, ще изиграе очакваното днешно съобщение за доклад на международната рейтингова агенция Moody's. 

Твърде вероятно било агенцията да повиши рейтинга на гръцката икономика. Вестникът припомня, че това се случва, след като миналата седмица Атина постигна споразумение с тройката международни кредитори /ЕС,ЕЦБ, МВФ/ за отпускане на следващия транш от заемите за страната, и след позитивните оценки на европейските партньори, дадени на срещата на Еврогрупата, че "е налице чувствително подобрение на икономическия климат в Гърция".

"Позитивното е, че Гърция не просто прелисти една страница или глава, а смени цяла книга, спредовете продължават да падат, което е характерно за времето преди кризата", каза още министърът. Предстоящото излизане на Гърция на пазарите е в центъра на международния печат четири години след присъединяването на страната към спасителната програма. Morgan Stanley отбелязва, че завръщането на Гърция на пазарите става по-рано от очакваното и че предстоящата емисия ще бъде при добри условия.

Цитирани от Ройтерс източници смятат, че в емисията, която ще включва петгодишни облигации на стойност 2 млрд. евро, се очаква да вземат участие Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan и Goldman Sachs. Financial Times предполага, че емисията ще бъде пусната на 11 април при вероятна лихва от 4,5 на сто.

В свой анализ Eurobank твърди, че за да е успешна, емисията трябва да бъде не по-голяма от два милиарда евро, и че нейна цел е да повиши доверието на пазарите към гръцката икономика. До преди година това звучеше невероятно, сега вече е постижимо, защото гръцката икономика реализира значителни стъпки на напредък както по отношение на бюджетната и финансова рамка, така и от структурно естество, смятат анализаторите.

Става дума за първите дългови книжа, които силно задлъжнялата Гърция ще емитира, откакто тя бе изолирана от международните пазари на облигации и трябваше да вземе спасителна помощ от останалите европейски страни и Международния валутен фонд (МВФ) през 2010 година. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още