IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира скорошно завръщане на международните пазари

Продажбата на гръцки облигации е едно от условията за получаване на средства от МВФ

15:09 | 02.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция планира скорошно завръщане на международните пазари

Гърция планира да се завърне на финансовите пазари чрез продажба на държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 2 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Силно задлъжнялата средиземноморска страна се приближава към края на втората си спасителна програма, финансирана от международните кредитори, които я държат в състояние на платежоспособност от 2010 г. насам.

Четвъртият преглед на програмата приключи официално през вчерашния ден след месеци на отлагане и разногласия по отношение на необходимите реформи.

Кога точно Атина ще се завърне официално на пазарите, все още не е ясно. Според източници обаче моментът предстои в рамките на следващите няколко месеца.

Според информация на The Wall Street Journal от вторник пък закъсалата страна има за цел да набере до 5 млрд. евро от финансовите пазари през тази година.

Говорейки пред репортери в Атина след среща на Еврогрупата, гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас посочи, че финансирането посредством пазарите ще бъде в унисон с останалите усилия на страната да излезе от кризата. Продажбата на гръцки ДЦК е и едно от условията за получаване на пари от Международният валутен фонд (МВФ).

По думите на министъра една малка емисия облигации с падежи след три и пет години "ще допринесе за нуждите от финансиране на Гърция". Стурнарас посочи също, че началото на продажбата на ДЦК "ще зависи от моментните пазарни условия".

Повече за Гърция вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още