IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да се изправи срещу Путин преди да е твърде късно

Санкциите неминуемо ще навредят и на Запада, но с всеки изминал ден цената ще се покачва, пише Economist

13:12 | 18.04.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Западът трябва да се изправи срещу Путин преди да е твърде късно

Руският президент доказва, че руските ценности се различават от западните либерални такива. Сега той разполага с инструментите за вътрешна и външна намеса, чрез които да прекрои пост-съветския ред. Това би могло да се случи в Приднестровието, където има руско военно присъствие от началото на 90-те. Или пък в Казахстан, където има значително руско население на север.

А може би в балтийските страни, в две от които живеят големи рускоговорящи малцинства и всички от които зависят от руския газ. Тъй като последните са част от НАТО и Европейския съюз (ЕС) обаче, евентуални руски действия спрямо тях биха означавали предизвикване на целия Запад. А неправилно оценяване на ситуацията и от двете страни би могло да бъде катастрофално.

Затова Западът трябва да покаже на Путин, че той ще трябва да плаща за следващите си действия. Досега обаче политическото говорене на Запада се оказва доста по-голямо от готовността му за действия, което допълнително допринася за облика на слабост.

Залогът в Украйна не е достатъчно голям, за да се рискува война с ядрено въоръжена Русия. А европейските гласоподаватели няма да са доволни от недостиг на газ, така че ембаргото също не е вариант. Но Западът разполага с други козове.

Единият е военен. НАТО трябва да обяви, че ще проведе учения в Централна и Източна Европа, че ще подсили въздушните и кибер защитите си там и че веднага ще изпрати свои части, ракети и военновъздушни сили в балтийските държави и Полша. Членовете на НАТО пък трябва да увеличат военните си разходи.

Друга възможност са санкциите, досега наложени само върху няколко от приближените на Путин. Време е за по-обхватни визови ограничения срещу влиятелните руснаци и техните семейства. Франция от своя страна трябва да преустанови продажбата на военни кораби на Русия.

Още по-сурово наказание би било откъсването на Русия от долара, еврото и британската лира. Подобни финансови санкции, като тези, които накараха Иран да преговаря относно ядрената си програма, биха лишили Русия от приходите ѝ от износа на петрол и газ, оценявани в долари и биха я накарали да използва резервите си, за да плаща за повечето от вноса си.

Такива санкции биха навредили и на Запада, особено на Лондонското Сити, но биха си стрували. Те трябва да бъдат наложени сега и да дадат причина на Путин да се спре. В противен случай следващия път цената ще бъде още по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 13
LuckyYou
преди 10 години
Не знам тази статия от кога сте я превели, ама май от понеделник-вторник. Не разбрахте ли, че подписаха споразумение вчера? Скоро напрежението просто ще спадне, какви са тия неща които пишете сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още