fallback

Швейцария е замразила авоари на Виктор Янукович

ЕС обмисля разширяване на сакнциите срещу Русия

09:55 | 05.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател

Швейцария е замразила 140 милиона евро, принадлежащи на бившия украински президент Виктор Янукович и негови близки, предава Ройтерс, като се позовава на местното издание Zentralschweiz am Sonntag.

На 4 май федералната прокуратура на Швейцария е замразила вложени в банки активи, които може да принадлежат на бившия украински президент Виктор Янукович и на негови приближени хора. Освен това, прокуратурата е образувала пет наказателни производства срещу лица, заподозрени в пране на пари. 

Общата сума, която е блокирана в рамките на разследването, възлиза на 170 млн. швейцарски франка (140 млн. евро). По-голямата част от замразените активи съвпадат с банковите сметки, които са били блокирани от швейцарското правителство през февруари 2014 година. Те включват активите на Янукович и на 20 от неговите най-близки хора, сред които и неговия син Олександър.

Междувременно днес дипломати от ЕС ще обсъдят въвеждането на нови санкции срещу Русия. ЕС планира да обсъди нови ограничителни мерки срещу Русия заради ескалирането на ситуацията в Украйна, отговорността за което Западът възлага на Русия.  Засега не е ясно дали отново става дума за разширяване на черния списък на руски официални лица или за търговско-икономически санкции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 10.09.22 г.
fallback