fallback

Русия затяга санкциите срещу САЩ

Москва ще забрани на САЩ използването на руски ракетни двигатели за военни цели и поставя под въпрос функционирането на GPS

20:11 | 13.05.14 г. 18

Дмитрий Рогозин. Снимка: ЕК

Русия ще забрани на САЩ да използват произведени в Русия ракетни двигатели НК 33 и РД 180 за военни цели, съобщи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, пише БТА, като се позовава на публикация в Reuters. Мярката е част от ответните санкции, които Москва предприема срещу действията на САЩ в областта на високите технологии, заради кризата в Украйна.

Русия ще се противопостави на искането на САЩ Международната космическа станция да бъде използвана след 2020 година, обясни още руския вицепремиер.

От 1 юни Русия може временно ще спре работата на американските станции, които предават сигнала за GPS, системата за локализиране на позицията на обекти на повърхността на земята, пише още ИТАР ТАСС, позовавайки се на думите на Рогозин.

Ако преговорите със САЩ за руския конкурент на GPS – Глонасс, не бъдат приключени, работата на американските станции ще спре за постоянно.

Рогозин напомни, че американската страна е поставила въпроса за обмен на станции на двете конкурентни системи на територията на САЩ и Русия. В изпълнение на договорките на територията на Русия вече функционират десет подобни станции.

През последните месеци обаче аналогичното изграждане на инфраструктурата на Глонасс в САЩ обаче се отлага, като последната посочена дата за преговорите е 31 май.

ИТАР – ТАСС напомня, че срещу Глонасс са се обявили ЦРУ и военното министерство на САЩ. „Русия ще получи плацдарм на американска територия, която ще позволи да се увеличи точността на руските управляеми ракети”, са коментирали неназовани източници от Белия дом пред американското издание NY Times в края на миналата година.

ЕС също наложи санкции срещу Русия заради украинската криза, с които забрани на 48 украинци и руснаци достъп на територията на общността. Техните авоари в европейски банки са замразени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
fallback