IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия затяга санкциите срещу САЩ

Москва ще забрани на САЩ използването на руски ракетни двигатели за военни цели и поставя под въпрос функционирането на GPS

20:11 | 13.05.14 г. 18
<p>
	Дмитрий Рогозин. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Дмитрий Рогозин. Снимка: ЕК

Русия ще забрани на САЩ да използват произведени в Русия ракетни двигатели НК 33 и РД 180 за военни цели, съобщи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, пише БТА, като се позовава на публикация в Reuters. Мярката е част от ответните санкции, които Москва предприема срещу действията на САЩ в областта на високите технологии, заради кризата в Украйна.

Русия ще се противопостави на искането на САЩ Международната космическа станция да бъде използвана след 2020 година, обясни още руския вицепремиер.

От 1 юни Русия може временно ще спре работата на американските станции, които предават сигнала за GPS, системата за локализиране на позицията на обекти на повърхността на земята, пише още ИТАР ТАСС, позовавайки се на думите на Рогозин.

Ако преговорите със САЩ за руския конкурент на GPS – Глонасс, не бъдат приключени, работата на американските станции ще спре за постоянно.

Рогозин напомни, че американската страна е поставила въпроса за обмен на станции на двете конкурентни системи на територията на САЩ и Русия. В изпълнение на договорките на територията на Русия вече функционират десет подобни станции.

През последните месеци обаче аналогичното изграждане на инфраструктурата на Глонасс в САЩ обаче се отлага, като последната посочена дата за преговорите е 31 май.

ИТАР – ТАСС напомня, че срещу Глонасс са се обявили ЦРУ и военното министерство на САЩ. „Русия ще получи плацдарм на американска територия, която ще позволи да се увеличи точността на руските управляеми ракети”, са коментирали неназовани източници от Белия дом пред американското издание NY Times в края на миналата година.

ЕС също наложи санкции срещу Русия заради украинската криза, с които забрани на 48 украинци и руснаци достъп на територията на общността. Техните авоари в европейски банки са замразени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
коминочистач
преди 9 години
"Никой е огромно " супертехнологично съоръжение! Руснаците двете системи да се дублират по целия свят.Те допуснаха САЩ да построят своите станции на руска територия, но/както винаги/ сега САЩ не били съгласни, защото... ! Значи те искат да имат точност на руска територия, ама не дават обратното.И четете повече за "Никой" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
econo_miss
преди 9 години
Освен това аз не смятам , че християните са единни. Има католици, православни и т.н. Нима църквите ни не се борят за надмощие? Нима Папата е влюбен във вселенския патриарх??Ами евреите - те мразят всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
econo_miss
преди 9 години
Не се притеснявай толкова. По важно е каква е икономиката на големите мюсюлмански държави без енергийни източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
V.At.
преди 9 години
И за да поясня вица:Нека да се замислим за ценностите. Махнете идеологическите глупости, не ви ли омръзнаха. Помислете за най-първичните ценности, които, уви, само ние смятаме за даденост. Какво имам пред видНаселението на Земята е към 7.5 млрд души. От тях, представете си, само 1.5 млрд са християни, а останалите 6 млрд. не. От една страна какво от това, но от друга - вижте Бахрейн, налага шериата. Не само Бахрейн, все повече исляма се налага като религия и то говоря за шериата, не за умерения ислям. И защо трябва да ходя до Бахрейн - погледнете Турция и вижте как само за десетина години там "светския" ислям почти изчезна. Какво от това? Ами например светът който отбеляза XXI век всъщност може би няма да се интересува от рождението на Христос - XXI век а от рождението на Мохамед?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
V.At.
преди 9 години
И сега сериозно.1. Всичко това започво заради Украйна. На всички е ясно, че "Единна Украйна" няма как вече да съществува или поне ако съществува с години няма да е функционална. Вече те се мразят помежду си. Няма значение дали ще се признае или не референдума. Факта си е факт.2. ЕС ще подпомогне Украйна с 11 млрд. евро. По някакво случайнос аз съм гражданин на ЕС и данъкоплатец, предполагам повечето пишещи във форума също. Някой да ви е питал? Гражданите на ЕС в момента са евроскептици, както си личи и по другите форуми това е вярно и за повечето пишещи тук. Как ви изглежда влизането на Украйна в ЕС? Как ви изглежда преразпределението на земеделските субсидии между 7 милионна България и нов член с 42 млн. земеделско население? Махнете емоциите, смятайте с калкулатор. Колко аутсорсинг компании ще се прехвърлят от София в Киев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
Преди време преразказах един стар виц:Събира Господ Путин, Обама и китайския президент (както и да му е името) и им казва, че ще им изпълни по едно желание.Путин веднага казва - да изчезнат САЩ, тези гнусни империалисти, от лецето на Земята.Готово!Обама казва - Да изчезне Русия, тази империя на злото от лицето на Земята. Готово! казва Господ.А ти, обръща се към китаеца?При така създалата се международна обстановка бих искал да поръчам по едно кафе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
ОООООООО ДАНИ.......!!!!1....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
Achtung
преди 9 години
Петров всеки нов телефон имa приемник и нa GPS и нa Глонaс, a обявените модели нa SoC зa следвaщaтa годинa добaвят и подръжкa нa Бейду. РД180 се използвa от aмерикaнците зa първa степен нa рaкетите Aтлaс5, НК33 се използвaт от компaниятa Орбитaл, товa сa двигaтели произведени оригинaлно зa рaкетaтa Н1, която се окaзвa пълен провaл, но двигaтелите сa съхрaнени грижливо и след 40 и повече години стоене по склaдовете, aмерикaнците решaвaт дa ги купят. Дaни, нито Глонaс, нито РД180, нито НК33 имaт в себе си зaпaдни технологии. Сaмия фaкт, че се купувaт руски рaкетни двигaтели, проектирaни и произведени през 60-те трябвa лекинко дa ти нaмекне нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
data
преди 9 години
Дани, прав си на 100 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 9 години
Успяха да я завършат едва през 2011 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още