fallback

Руската централна банка прекрати дейността на украинските банки в Крим

Подразделенията на 9 украински финансови институции трябва да спрат работа в Крим и Севастопол от 26 май

11:41 | 26.05.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Русия прекратява дейността на подразделенията на украинските банки в Крим, става ясно от съобщение на финансовия регулатор.

Руската централна банка обявява прекратяването на дейността на подразделенията на всички украински банки в Крим и града с федерално значение Севастопол, считано от 26 май, във връзка с неспазването на задълженията към кредитори, пише Pravda.ru.

Решението е взето за защита на депозитите и клиентите, чиито законни права са нарушени поради фактическото преустановяване на дейността на банковите клонове, посочват от регулатора.

Освен държавната спестовна банка на Украйна - Ощадбанк, една от най-големите частни украински банки - Укрсоцбанк, която има мрежа от 508 клона, също ще спре работа в Крим. Прекратява се дейността и на следните банки: "Марфин Банк", "УкрСиббанк", "Делта Банк", "Градска търговска банка", банка "Форум", "Автокразбанк", "Платинум Банк".

Клиентите, които имат депозити в банките, ще бъдат компенсирани със средства от наскоро създаден фонд за защита на правата на вложителите в Крим, посочват от централната банка, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Русия анексира Крим през март. През април Централната банка на Русия нареди на четири украински банки да прекратят дейността си на територията на Крим и Севастопол. Също през април беше създадена Кримска централна банка, а от 1 юни се предвижда украинската гривна да спре да се използва официално в Крим и Севастопол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
fallback