IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия винаги е била надежден доставчик на енергия за Европа

50 години ние постоянно осигуряваме износа на енергия за европейските страни, като възнамеряваме да правим същото и в бъдеще, подчерта руският президент

14:59 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Русия винаги е била надежден доставчик на енергия за Европа

Русия винаги е била надежден доставчик на енергия за Европа и се ангажира да изпълни задълженията си в бъдеще. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на събитие в Москва, предава ИТАР–ТАСС.

"Нашата страна винаги е била надежден доставчик на енергия за Европа", каза държавният глава.

Путин припомни, че по-рано през седмицата той посети Австрия, която през 1968 г. стана първата западна страна, сключила договор за покупка на природен газ от бившия СССР.

"Почти 50 години ние постоянно осигуряваме износа на енергия за европейските страни. Това напълно отговаря на нашите задължения и възнамеряваме да правим същото и в бъдеще", подчерта той.

По-рано през май, говорейки по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, руският лидер посочи, че Русия възнамерява да се превърне в един от водещите центрове за качествено актуализиране на глобалната енергийна индустрия.

"Нашата страна си поставя задачата не само да запази и засили позицията си на водещ доставчик на енергия, но също така и да се превърне в един от лидерите на разгръщащия се процес по качествена трансформация на глобалната енергийна индустрия", подчерта Владимир Путин.

Според президента с цел "да се намалят разходите, е необходимо да се повиши енергийната ефективност на икономиката, да се разчита на иновационните технологии, развитието на обработката на въглеводороди, както и на сектори като нефто- и газохимия... За Русия решението на тези въпроси е изключително важно", посочи още той.

Путин предложи също така създаването на международен формат за регулиране на енергийния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още