IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин ще работи за подобряването на инвестиционния климат в Русия

Правителството е изготвило класация с инвестиционната среда във всички региони на страната и ще опита да привлече чужди инвеститори

15:10 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Владимир Путин ще работи за подобряването на инвестиционния климат в Русия

Когато немският производител на химични продукти Lanxess се опита да си осигури захранване за завода, който възнамеряваше да построи в руския град Дзерджинск, нищо не се промени в продължение на 5 години. Но след като сведе проблема до вниманието на правителството през 2012 г., всичко изведнъж стана много лесно, пише Financial Times.

„Само за два дни, всички от вицепремиера надолу по веригата обещаха, че ще помогнат, а впоследствие трансформаторът беше построен за шест месеца“, разказва генералният директор на Lanxess за Русия Джордж Барби. „Възможно е да получиш добри условия за инвестиции в Русия, но след като държавните власти се задействат като машина.“

Това до известна степен обобщава начина, по който Русия представя своя основен макроикономически проблем – нарасналите оплаквания за състоянието на бизнес климата, което отказа някои компании да инвестират достатъчно средства в страната с цел стимулиране на влошения икономически растеж.

Исторически погледнато инвестициите вече са ниски в сравнение с тези в други развиващи се пазари и са само 25% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия. През 2013 г. те се свиха с 0,3% и отстъпиха с още 4 на сто в първите три месеца на новата година. Причината – опасенията за потенциални системни санкции срещу Русия заради анексирането на Крим задушиха чуждестранните капиталови потоци и отказаха много предприятия от намерението им за разширяване на дейността.

Но правителството на президента Владимир Путин не е обезсърчено. Представяйки миналата седмица рейтинги, които подреждат в своеобразна класация инвестиционната среда във всички региони на Русия, Путин заяви, че именно класацията ще бъде инструментът за истинска промяна.

Проучването бе създадено с помощта на Бостънската консултантска група (Boston Consulting Group) и на редица руски и чуждестранни асоциации и е базирано на допитвания сред компании в страната. То хвърля светлина по някои въпроси – например, докато в някои региони е възможно компания да си осигури захранване за завод до 60 дни, то в други области периодът е 288 дни средно.

Съответно, достъпът на малките предприятия до финансиране, броят на документите, необходими за регистриране на собственост и степента на разбиране на бизнес процесите от страна на местните власти контрастират ярко.

Икономическият съветник на Путин Аднрей Белоусов споделя, че Москва се опитва да използва бизнес експертизи, за да подобри регулаторната рамка. Той уверява, че управляващите ще следят изпълнението и промените по определените индикатори – най-вече в най-западналите региони – с цел тяхното подобрение.

Подобни опити се ценят. Миналата година Русия напредна с 19 позиции, за да се настани на 92-ро място в класацията на Световната банка за правене на бизнес.

И все пак мнозина са на мнение, че подобни опити са безсмислени. Много руски компании продължават да действат под офшорни холдингови дружества, за да не попаднат под руските закони.

Спомените за умишления фалит на Юкос – останалата в историята най-голяма петролна компания в Русия, след като в продължение на 10 години нейният собственик Михаил Ходорковски беше в конфликт с Владимир Путин, са все още живи, въпреки че мнозина инвеститори признават, че подобни случаи се случват много по-рядко.

„Няма съмнение, че съществуват проблеми между върховенството на закона и политическата намеса в бизнеса, но това не е масово явление“, заявява Белоусов. „Ако погледнете резултатите, ще видите, че инвеститорите са притеснени от бюрокрацията в Русия, изключително дългите процедури при вземането на решения, корупцията, факта, че проверките в предприятията не са регулирани и липсата на ефективност в съдебната система.“

„Правителството се опитва да създаде по-балансирани и по-ориентирани към бизнеса правила, които да регулират връзките между бизнеса по-гъвкаво и ефективно да защитават правата и интересите им“, споделя пред Financial Times в тази връзка адвокат от Москва.

Москва постига резултати в опитите си да подобри инвестиционния климат. В индустриалния парк в Дзерджинск, който беше празен до 2012 г., 16 нови компании се настаниха само за година след лобистката победа на Lanxess. Но още много ще бъде нужно, за да се изгради трайно доверие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още