IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите са нов вид финансова война и поетапно изолират икономиката на Русия от международната сцена

08:14 | 07.05.14 г. 68
Автор - снимка
Редактор
Как санкциите ерозират руската икономика?

САЩ разшириха санкциите срещу Русия, като въведоха още ограничения за седем длъжностни лица от Руската федерация и 17 компании. Сред засегнатите са Игор Сечин, сподвижник на президента на Русия Владимир Путин и президент на „Роснефт“, няколко финансови институции и енергийни компании, пише Forbes.

На физическите лица в „черния списък“ на Вашингтон ще им бъде забранено пътуването до страната, ще се замразят техни активи, както и ще бъдат наложени рестрикции за търговията.

Когато американското правителство приложи първите санкции срещу руското управление, Москва им се изсмя. Как може визовите забрани и замразяването на активи да се отразят на сметките на ревностните поддръжници на Путин? Какъв ефект ще има върху тях забраната да пътуват на Запад или да имат достъп до активите си в чужди банки?

Тази линия на разсъждения издава дълбокото неразбиране на целта и ефекта на санкциите. Те са в действителност един нов вид финансова война. Първоначално правилата бяха въведени, за да предотвратят достъпа на терористи до глобалната финансова система. Както Хуан Зарате, един от „архитектите“ на тези нови техники, коментира в книгата си „Финансови войни“ (Treasury’s War): „Въпросът не е в задължителното замразяване на активи в банки в САЩ, макар че и това е от полза, а в предотвратяването на хора, които са финансирали терористи, да получат достъп до официалната система“.

Не след дълго тези ограничения се разширяват и започват да обхващат полета и извън борбата с тероризма и се налагат и на цели държави. Ефектът им се засилва, когато се координират със съюзниците.

Това не означава, че санкциите ще възпират Путин, но действията му ще предизвикат все по-голям ръст на разходите, което ще подкопае и без това слабия му режим.

За да разберем как работят санкциите, нека разгледаме случая с Владимир Якунин, близък приятел на Путин и шеф на руските железници. Той заяви пред FT, че не е имал намерение да пътува до САЩ и няма никакви активи, така че санкциите не го притесняват.

Докато замразяването на активи и забраната за издаване на визи са донякъде неудобство за децата му, които живеят в чужбина. Те обаче са един вид срам, равносилни на финансова проказа.

Това, което хората не осъзнават, е колко широко се разпростира финансовата система на САЩ. Ако например Якунин поиска да си купи вила в Дубай, той ще трябва да плати и ще използва банка, за да трансферира парите. Финансовите институции обаче имат кореспондентски банкови взаимоотношения с американски финансови единици.

Санкциите за противодействие на въведени от Вашингтон ограничения са тежки - HSBC например беше глобена с 1,9 млрд. долара за подобен случай. Т. е., на практика санкциите изолират обхванатите физически лица от международната финансова система.

Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

65
rate up comment 3 rate down comment 0
коминочистач
преди 10 години
Мислиш за Русия все едно е 1915 година! Проследи последните 15 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 0
коминочистач
преди 10 години
Корекция-доларът не е световна валута , а РЕЗЕРВНА! Следователно може да се ползват и други. А на всяко нещо му идва времето, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
ей на comment #26 там постнах един списък, който вече е obsolete сега се е разширил мисля за "бартерни" сделки ;) И както бях писал и в една друга статия, не мога да им хвана спатиите на тея американци, какво целят с тая печатница, обезценяване и зануляване на дълга или го гласят за световна валута и сега печатат и за другите държави (LOL) :))))) ??? Или докато им писне на всички и след това вкарат Амерото изневиделица и се опитат да наложат него като единна валута и пак тях да е печатницата ?? Каквато и да им е играта, аз си оставам фен на световната парична единица Gold :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
'""""""Търговия извън долари или друга световна валута реално може да се осъществявва до нивото на бартера между две държави.""""'И когато тези държави са най-големите и си правят бартера помежду си, а и това е и идеята на БРИКС, тогава какво става с долара?Та нали за това са тия войни, да се запази хегемомията на долара!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Яаааа, след 11 септември 2001 имаше много "доволни" играчи!Събориха близнаците като хартиени играчки и за часове беше изчистено и сложена "мемориална" плоча!А хилядите заснети филмчета, гледаш и виждаш, как сградите уж ударени отгоре, се срутват от основите си!Но това е стара тема и е повече от ясна!Империята на долара не си играе на дребно!Е, после последва "гоненето" на вещици, тоя виновен, оня виновен!И сега в Украйна същата история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 14 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Абе, ти откъде знаеш, дали налагащите тези санкции сами не държат дълги позиции там? Да си чувал за залози "сам с/у себе си"?Изключваш ли момента за древното коварство, с което някой си хързулва сънародниците ... освобождавайки за себе си жизнено пространство? Конкуренцията и е евала мамата, кой знае какво още ще измислят. Едно от твърденията, които нормален човек трудно би приел е, че 11.09.2001 янките са си го устроили сами. Е, в светлината на последните дни, не изглежда чак толкова невъзможно. "Странно"-да. Античовешко - да. Ама чак невъзможно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 11 rate down comment 5
Internet
преди 10 години
днес руската борса е с 5.21% нагореРублата растеСанкции, санкциии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
..." Contrarian investing" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 6 rate down comment 3
lozkhris
преди 10 години
Въпрос: Как санкциите / спрени визи на 5 министъра/ ерозират руската икономика?Отговор: Никак:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Руската борса е побесняла нагоре, рублата - същоЕгати ерозиятаСмях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още