IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите са нов вид финансова война и поетапно изолират икономиката на Русия от международната сцена

08:14 | 07.05.14 г. 68
Автор - снимка
Редактор
Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите освен това се отнасят и до компании, които тези лица контролират. Bank Rossiya например повече не може да прави бизнес с партньорите ѝ и да осъществява сделки в долари. Затова и Visa and MasterCard спряха да обслужват финансовата институция.

Новият кръг от санкции затяга възела около финансовия и енергийния сектор, тъй като таргетира точно тези руски компании. На практика те отрязват възможността им да правят бизнес в глобален мащаб.

Никой освен това не може да знае кой ще бъде следващият в „черния списък“. Така цялата руска икономика може да бъде изолирана по много по-ефективен начин, отколкото с въвеждането на традиционен режим на санкции.

Руското правителство трябваше да отмени почти всички нови дългови емисии, отменени бяха и няколко първични публични предлагания, корпорациите не могат да рефинансират кредитите си. Това допълнително утежнява ситуацията с отлива на капитали, поставя рублата под натиск и повишава инфлацията, ограничава инвестициите в страната и понижава доходите.

Заради опасността, на която е изложена икономиката на Русия, Standard & Poor (S&P) понижи рейтинга на Русия до най-ниското инвестиционно ниво, което ще предизвика допълнителен отлив на капитали. И понеже кризата е в самото начало, положението ще става все по-тежко.

Макар да е вярно, че националистическият плам в навечерието на кризата в Украйна увеличи рейтинга на Владимир Путин, съмнително е, че това ще продължи. Много руснаци ще бъдат принудени да преразгледат плановете си за пътувания и ще открият, че не могат да използват кредитните си карти.

Руската икономика освен това се очаква да изпадне в рецесия. Не след дълго вносните стоки в Русия ще станат оскъдни и скъпи, а социалните плащания ще бъдат орязани. Руснаците вероятно ще започнат да си спомнят за времената, когато съществуваше Съветският съюз.

Намаляването на износа на природен газ за Европа и свиващият се пазар на петрол може да струват на руската икономика около 100 млрд. долара годишно.

Кризата в Украйна ще ангажира и стотици хиляди войници годишно, което Русия също все по-трудно ще успява да си позволи финансово. Разходите на авторитарната държава непрекъснато ще растат – не само военният бюджет и разходите за вътрешната сигурност. Много пари ще са необходими, за да се купи лоялността на редица длъжностни лица, както и за широки социални помощи, за да се запази общественото спокойствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

65
rate up comment 3 rate down comment 0
коминочистач
преди 10 години
Мислиш за Русия все едно е 1915 година! Проследи последните 15 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 0
коминочистач
преди 10 години
Корекция-доларът не е световна валута , а РЕЗЕРВНА! Следователно може да се ползват и други. А на всяко нещо му идва времето, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
ей на comment #26 там постнах един списък, който вече е obsolete сега се е разширил мисля за "бартерни" сделки ;) И както бях писал и в една друга статия, не мога да им хвана спатиите на тея американци, какво целят с тая печатница, обезценяване и зануляване на дълга или го гласят за световна валута и сега печатат и за другите държави (LOL) :))))) ??? Или докато им писне на всички и след това вкарат Амерото изневиделица и се опитат да наложат него като единна валута и пак тях да е печатницата ?? Каквато и да им е играта, аз си оставам фен на световната парична единица Gold :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
'""""""Търговия извън долари или друга световна валута реално може да се осъществявва до нивото на бартера между две държави.""""'И когато тези държави са най-големите и си правят бартера помежду си, а и това е и идеята на БРИКС, тогава какво става с долара?Та нали за това са тия войни, да се запази хегемомията на долара!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Яаааа, след 11 септември 2001 имаше много "доволни" играчи!Събориха близнаците като хартиени играчки и за часове беше изчистено и сложена "мемориална" плоча!А хилядите заснети филмчета, гледаш и виждаш, как сградите уж ударени отгоре, се срутват от основите си!Но това е стара тема и е повече от ясна!Империята на долара не си играе на дребно!Е, после последва "гоненето" на вещици, тоя виновен, оня виновен!И сега в Украйна същата история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 14 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Абе, ти откъде знаеш, дали налагащите тези санкции сами не държат дълги позиции там? Да си чувал за залози "сам с/у себе си"?Изключваш ли момента за древното коварство, с което някой си хързулва сънародниците ... освобождавайки за себе си жизнено пространство? Конкуренцията и е евала мамата, кой знае какво още ще измислят. Едно от твърденията, които нормален човек трудно би приел е, че 11.09.2001 янките са си го устроили сами. Е, в светлината на последните дни, не изглежда чак толкова невъзможно. "Странно"-да. Античовешко - да. Ама чак невъзможно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 11 rate down comment 5
Internet
преди 10 години
днес руската борса е с 5.21% нагореРублата растеСанкции, санкциии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
..." Contrarian investing" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 6 rate down comment 3
lozkhris
преди 10 години
Въпрос: Как санкциите / спрени визи на 5 министъра/ ерозират руската икономика?Отговор: Никак:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Руската борса е побесняла нагоре, рублата - същоЕгати ерозиятаСмях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още