IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите са нов вид финансова война и поетапно изолират икономиката на Русия от международната сцена

08:14 | 07.05.14 г. 68
Автор - снимка
Редактор
Как санкциите ерозират руската икономика?

САЩ разшириха санкциите срещу Русия, като въведоха още ограничения за седем длъжностни лица от Руската федерация и 17 компании. Сред засегнатите са Игор Сечин, сподвижник на президента на Русия Владимир Путин и президент на „Роснефт“, няколко финансови институции и енергийни компании, пише Forbes.

На физическите лица в „черния списък“ на Вашингтон ще им бъде забранено пътуването до страната, ще се замразят техни активи, както и ще бъдат наложени рестрикции за търговията.

Когато американското правителство приложи първите санкции срещу руското управление, Москва им се изсмя. Как може визовите забрани и замразяването на активи да се отразят на сметките на ревностните поддръжници на Путин? Какъв ефект ще има върху тях забраната да пътуват на Запад или да имат достъп до активите си в чужди банки?

Тази линия на разсъждения издава дълбокото неразбиране на целта и ефекта на санкциите. Те са в действителност един нов вид финансова война. Първоначално правилата бяха въведени, за да предотвратят достъпа на терористи до глобалната финансова система. Както Хуан Зарате, един от „архитектите“ на тези нови техники, коментира в книгата си „Финансови войни“ (Treasury’s War): „Въпросът не е в задължителното замразяване на активи в банки в САЩ, макар че и това е от полза, а в предотвратяването на хора, които са финансирали терористи, да получат достъп до официалната система“.

Не след дълго тези ограничения се разширяват и започват да обхващат полета и извън борбата с тероризма и се налагат и на цели държави. Ефектът им се засилва, когато се координират със съюзниците.

Това не означава, че санкциите ще възпират Путин, но действията му ще предизвикат все по-голям ръст на разходите, което ще подкопае и без това слабия му режим.

За да разберем как работят санкциите, нека разгледаме случая с Владимир Якунин, близък приятел на Путин и шеф на руските железници. Той заяви пред FT, че не е имал намерение да пътува до САЩ и няма никакви активи, така че санкциите не го притесняват.

Докато замразяването на активи и забраната за издаване на визи са донякъде неудобство за децата му, които живеят в чужбина. Те обаче са един вид срам, равносилни на финансова проказа.

Това, което хората не осъзнават, е колко широко се разпростира финансовата система на САЩ. Ако например Якунин поиска да си купи вила в Дубай, той ще трябва да плати и ще използва банка, за да трансферира парите. Финансовите институции обаче имат кореспондентски банкови взаимоотношения с американски финансови единици.

Санкциите за противодействие на въведени от Вашингтон ограничения са тежки - HSBC например беше глобена с 1,9 млрд. долара за подобен случай. Т. е., на практика санкциите изолират обхванатите физически лица от международната финансова система.

Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

45
rate up comment 15 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Пак те призовавам да отидеш в Долно Нанагорнище и да пробваш да платиш на местния магазинер с долар. То аз не знам дали и евро ще вземе... Това че долара е лесен е вярно само за тези който го печатат и се чудат де да ги набутат срещу нещо реално. Спекуланти алабала, зад чиито гръб стоят собствениците на ФЕД - частните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 15 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Бай Иван може всичко да си прави ... САМ !! Това не му дава мира на чичо ти Сам, че бай Иван дефакто не е зависим от него ... а как би му се искало бай Иван да взема от него поне семената за посев, че после Монсанто да претендира, че посева бил негов ...Та те такава е работата с бай ти Ива и чичо ти Сам ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 12
nikolait
преди 10 години
колко ограничено мислене! Моята баба, лека и пръст, така казваше 91-92 година - сега всичко е лесно, има машини, семена, торове и препарати. Всичко е лесно. Бай Иван скоро ще му се скапе сеялката, семената ще се разпаднат, ще счупи доилния апарат на кравите...........балирката ще се износи, комбайната ще се скапе и тн....въобще БАЙ ИВАН да си купи кон и волове, плуг, мотика и вила, да си прави семена и най-важно да прави деца - щото иначе земята ще стои незасята, оборите празни, а избата с одеколон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 16 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Еврото вече го изтласква - навсякъде вече може да платиш с евро.Пак повтарям и потретвам - "стойността" и "ценноста" е само в главата !*** нагледен пример: идва клиент и иска да ми плати в долари. Аз му казвам, че НЕ приемам долари , а само евро или лев! Къде му е "ценното" на долара за мен, при положение, че АЗ не го ща ? А ако "аз" станат "всички" ?!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 14
MZ/X
преди 10 години
В това е проблема приятелю! Неолибералният монетарен модел на "живот на кредит" и произтичащото от това безкрайно печатане на пари, без нищо зад, наложен от масоните от ФЕД е просто една финансова пирамида! ----------------------------------------------------------------------------------------------------Свободен си да си мислиш като искаш, но в момента е факт, че единствено доларът е валутата с която ако отидеш и в най-затънтеното село на света ще ти я приемат! Няма по конвертируемо платежно средство от долара и съотвентно зад него има най-голямо доверие. Всички останали валути са само частично конертутуеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Тръгнали да плашат бай Иван със "санкции"! Па бОли го к$ра "бай Иван": нивата му е засята, отстрани по лехите има овощни дървета, в двора един огромен геран с бистра и студена вода, в обора - пълно с животни, избата - с винце и водка ... дреме му на грездея на "бай Иван", че чичо Сам нямало да купува от студената вода ... е па ше има повече за него ... нива огромна, геран дълбок, а по оградите се вардят от зли кучета! Е па нека опита да влезе чичо Сам, да му нападне герана! Стиска ли му !?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=697584 Андрей Райчев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 15 rate down comment 15
data
преди 10 години
Русия, и по-точно Владимир Путин, прави изключително погрешното в моите и вярно в неговите очи съждение, че Русия има сили за региона. Няма сили за региона. Изреждам следните фактори 141 млн. души, от които само 110 млн. души са руснаци . Те са по-малко от Бангладеш, а през 2050 г. ще бъдат по-малко и от Йемен. Между Урал и Тихия океан живеят 27 млн. души, колкото в Румъния. Науката в страната е деградирала напълно. Евреите са в Америка, а всичко що мисли, е в Манчестър. Последните им Нобелови лауреати - Гейм и Новоселов (взеха приза за физика през 2010 г. ) работят в Манчестърския университет. За да си лидер в региона, трябва да имаш съвсем други неща, а не нефт и газ. Преценката е, че задачата е погрешна. Те трябва да мислят за интеграция в Европа и противопоставяне на САЩ и Китай, което е голямата опасност за страната, вместо да отива да се прегръща с Китай, защото в момента му трябва тази "жълта прегръдка". Всичко това ще има последици, защото, за да спечели 80% рейтинг, защото и за цар да кандидатства ще го изберат, той, за да удовлетвори духовната потребност на руската нация и да вземе една поляна, жертва 20-годишен труд на сближаване с Европа. 1000 пъти по-лесно за Русия щеше да бъде да си вземе същия Крим, а и Донецк, ако просто изчака загниването там. Тогава Европа щеше да ходи да го моли да ги взима. И това се вижда от всеки политик. С вземането на Крим Владимир Путин искаше да направи вътрешнополитическа акция на интегритет: "Ние сме велика сила!", и го направи. Достави оргазъм на нацията си за 20 дена и това има цена - Русия не е в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 15 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Не мисля, че доларът ще властва вечно. Еврото също има шанс да стане световна валута, но е важно всички да го приемат за да стане това.В момента долърът е златото на средновековието. Всички го приемат за плащане без никакви условия! Дори и най-големите врагове, на САЩ, като Иран, Куба, Венецуела и т.н приемат и плащат с долари.===========В това е проблема приятелю! Неолибералният монетарен модел на "живот на кредит" и произтичащото от това безкрайно печатане на пари, без нищо зад, наложен от масоните от ФЕД е просто една финансова пирамида! както всяка такава пирамида- тя трябва да се разширява за да не рухне .... а тя вече се е напукала с големи вертикални пукнатини. Масонската държава затова напира да разбие Украйна и Еврейския съюз, за да ... спаси себе си, прехвръляйки тежестта на дълговото бреме върху тях, и в същото време - разширявайки основата на напуканата пирамида! В това е цялата борба ! видно е с просто око, че "зеленото" губи позиции и това не дава сън на масоните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
тук за еврото съвсем си се объркал баце(даце и дедо ти Сорос го каза), с тея дългове не знам то само по себе си как ще оцелее, но айде сега вече да не се отнасям съвсем. Но за мен и за останалите хорица и държавици златото остава като платежно средство, както преди 10 000г. така и поне след още 200 също ще продължава да е платежно средство, то няма заместител все още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още