fallback

Русия oфициално спря вноса на храни от Запада*

Спреният внос е общо за около 4 млрд. долара годишно, Москва заплашва да блокира и въздушното пространство над Сибир за западни авиокомпании

12:58 | 07.08.14 г. 89
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия забранява вноса на всички селскостопански продукти, суровини и хранителни стоки от страните от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, гласи одобрен в четвъртък от руското правителство нормативен акт. В приложен списък е описано, че забраната важи за всички видове месо и месни продукти, риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и ядки, с изключение на  детските храни и "стоките, които гражданите сами си купят и внесат в Русия от чужбина". 

Мярката ще важи за една година и засяга всички страни, които са въвели икономически санкции срещу руски граждани и компании, става ясно от приетото постановление. Любопитно е, че Япония не е сред наказаните, както се очакваше. Припомняме, че вчера президентът Владимир Путин поиска от правилството ограничителни мерки за вноса на селскостопански продукти.

За изпълнение на мерките отговорност ще носят митническите власти в страната. Същевременно правителствена комисия ще контролира вътрешния пазар и ще прилага балансиращи мерки, които да не допуснат ръст на цените. Министерството на селското стопанство трябва да организира, съвместно с производители и вносители на хранителни стоки, мерки за повишаване на предлагането на храни на пазара.

В изявление относно руското ембарго от Европейската комисия посочват, че забраната е политически мотивирана. Общността ще анализира мерките, когато има вече пълна яснота по темата и тяхното съдържание. "Подчертаваме, че рестриктивните мерки, които ЕС налага, се отнасят директно към незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Украйна", се казва още в съобщението.

От комисията добавят, че си запазват правото на ответни мерки, но без да посочват какви точно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
fallback