IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един руски туроператор прекрати дейността си

Във фалит изпадна "Атлас", която изпраща туристи и в България

14:47 | 23.08.14 г.
Още един руски туроператор прекрати дейността си

Още една туристическа компания беше покосена от кризата в руския туристически сектор, съобщи информационната агенция ИТАР-ТАСС. Става дума за оператора „Атлас”, който е съобщил официално, че няма да може да извърши своите задължения към клиентите си.

От фирмата обаче съобщиха, че нямат неизпълнени задължения по договори с туристи, които се намират извън пределите на Руската Федерация.

Компанията е застрахована за сумата от 49 млн. рубли в „Помощь”. Договорът е в сила до 9 септември 2014 година. От застрахователната компания вече гарантираха, че ще изпълнят задълженията към клиентите на „Атлас” в пълен размер.

Туроператорът „Атлас” започна работа през 1991 година. Компанията предлагаше на своите клиенти пътешествия в страната и в чужбина. Една от страните, в които оперира тя, е и България.

„Атлас” е поредната жертва на кризата в руския туристически сектор. През юли дейността си прекратиха компаниите „Нева”, „Роза мир” и „Экспро-тур”, а през август във фалит се оказаха още „Идеал – тур”, „Нордик Стар”, „Интаэр” и „Лабиринт”.

Според изчисленията на руските туристически агенции от фалитите до този момент са пострадали 65 хил. туристи. Най-много от тях са клиентите на „Нева” (17 хил. души) и „Лабиринт” (16 хил. души). Вчера стана ясно, че на пострадалите туристи, които не са могли да осъществят почивката си, ще бъде предложен вариант за безплатна почивка в Сочи.  

Междувременно директорът на Колежа по туризъм във Варна и член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара доц. Стоян Маринов коментира пред БНР, че няма спад на посещенията на руските туристи. До 20-ти август посещенията на руснаците у нас се увеличава с около 2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още