fallback

Русия и Китай дадоха началото на "най-големия строителен проект в света"

Газопроводът "Силата на Сибир" ще е с дължина около 4 000 км и ще свърже газовите находища в Източен Сибир c Китай

21:10 | 01.09.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският президент Владимир Путин и китайския вицепремиер Джан Гаоли дадоха началото на строителството на първата част от газопровода "Силата на Сибир", предава Deutsche Welle.

Инженерите твърдят, че газопроводът ще е с дължина около 4 000 километра и ще свърже газовите находища в Източен Сибир c Китай.

Държавните лидери, присъстващи на церемонията за първата копка в руската република Якутия, определиха газопровода като "най-големия строителен проект в света". По думите им двете страни ще трябва да инвестират общо 70 млрд. долара за строителството.

"Новата газова линия значително ще засили икономическото сътрудничество със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и преди всичко нашия ключов партньор Китай", заяви Путин, цитиран от RT.

След десетилетие на преговори Пекин и Москва постигнаха съгласие през май тази година за сключването на 30-годишен договор за доставка на газ на обща стойност 400 млрд. долара.

Русия, която е вторият най-голям износител на газ в света след САЩ, напоследък търси начини да пренасочи експорта си от Европа към Азия. Причините за тази стратегическа преориентация са многобройни.

Азиатските страни в момента предлагат по-добри перспективи, тъй като икономиката на Европа е до голяма степен в застой. Но преустройство е и отговор на продължителен сблъсък между Запада и Кремъл във връзка с конфликтав Украйна и санкциите на ЕС и САЩ спрямо Русия. ЕС пък от своя страна отчаяно търси начини да намали зависимостта си от руските газови доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
fallback