IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай си стиснаха ръцете за доставката на природен газ

Снабдяването ще започне в срок от 4 до 6 години, като газопроводът ще струва 22 млрд. долара, но цена на суровината не бе обявена

14:35 | 21.05.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия и Китай си стиснаха ръцете за доставката на природен газ

Русия постигна споразумение за доставка на природен газ за Китай посредством нов тръбопровод, предава Businessweek. Договорената цена на синьото гориво след продължите повече от десетилетие преговори обаче не бе официално обявена.

Руският президент Владимир Путин се обърна към Китай, за да укрепи икономиката на федерацията след разстройването на отношенията със Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) по повод кризата в Украйна. Днешното споразумение, подписано по време на двудневното посещение на Путин в Шанхай, ще позволи на Газпром да развие гигантски газови находища в източната част на Сибир, отдалечавайки се от съществуващите пазари в Европа.

Сделката бе подписана от главния изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер и Джун Дзипин, председател на China National Petroleum. Споразумението е за 38 млрд. куб. метра годишно за срок от повече от 30 години. Милер обаче отказа да назове цената, на която Москва ще продава енергийната си суровина.

"Това несъмнено е едно историческо събитие", посочи главният изпълнителен директор на Газпром. "Това е наистина един огромен обем от доставки", допълни той.

Газоснабдяването ще започне в срок от 4 до 6 години, като изграждането на газопровода ще струва 22 млрд. долара. По думите на Милер проектът ще бъде частично финансиран чрез авансови плащания за газа.

Алексей Милер посочи още, че двете страни ще започнат и преговорите за втори тръбопровод на запад от първоначалния маршрут.

По-рано през деня Пекин и Москва не успяха да постигнат споразумение за доставките на руски газ за Китай в първия ден от визитата на Владимир Путин в Поднебесната империя. Постигнатата сделка все пак позволи на газовия гигант Газпром да направи стратегически завой към Азия, след като Европейският съюз даде заявка да се освободи от енергийната хватка на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Та какво следва - велиакта диферсификация се свежда до следното:- имаме договор за износ на Русия за Китай (почва; да дейстава след 6 год) за количество под 20 % от това изнасяно за ЕС ( 38 млдр куб.м за Китай срещу 175 млрд за ЕС за 2013та забележи). - цената за Китай СЪС сигурност ще е по нискаот тази за ЕС.Забележи - за този договор се преговаря повече от 10г... и на Путин му беше дипломатично показано с отказа за подписване на договара в първия ден, кой е силния играч, и кой от кого и колко има нужда. Китай си следва политиката за създаване на връзки с всеки и избягване на конфронтации и буквално този договор е израз на добра воля от по силния към по слабия..Като така Китай си казава направо, че САЩ и ЕС са му далеч по важни от Русия..Та ефекта за Путин от тази диверсификация ще е незначителен.И ако ЕС изпълни намерението си в средносрочен план (5 до 7г.) да намали зависимоста си от руски газ с мин. 30 до 50 %.. този договор няма да компенсира и половината от спада от ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
.. та аз, обоснова предполагам и очаквам цена в диапазона.. 280-290 долара..т.е отново доста под средната цена която ЕС плаща. Като дори и китайската цена да е малко над 300 ( разбери.. просто няма как да плащат 390) положението пак ще е същото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
2.. Цената - каквито и линкчета да ми пуска Мавито..към някви "експертни" мнения за цената.... само става още по жалък. Няма как да ме накараш да повярвам,че Китай ще се съгласи да плаща за руски газ цена по висока от тази на Германия. Просто няма как да стане тоя филм... ( визирам "експерта" от линка на мавито, дето твърди за цена от 380-390 долара) - за справка цената за Германия "на граница" е към 315-320 долара ( даннити, които гледах са от началото на 2013, но едва ли има голямо отлонение в момента). Още повече, че същия този умник мави, ако си направи сметка дето ме караше аз да я правя с тези цени. ще види, че много надвишава обема на обявената стойност на договора..Така че.. или *** лъже за обема.. или експерта за цената.. :) Но както и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Чакай сега :) статията е за руско-китайската газова сделка - не за Бългаската зависимост от руски газ. И затова как тази сделка се представя едва ли не за нещо епохално и как Русия си диверсифицирала пазарите и как вече нямала да зависи от износа на газ към ЕС.. Та моя теза е - че това е драбна за мащабите на двете страни сделка - която с нищо кой знае какво не помага на Русия поради няколко факта:1. Обема на количеството е нищожен за мащабите на двете страни - на едната като на износител на газ, а за другата като потребител. Това количество е под 20 % от това, което Русия продава на най големия си клиент ( ЕС) и под 6 % от китайското потребление. Не си прав, че руснаците нямали капацитет - имат, за този договор за разработят две неизползвани досега находища в източен Сибир... не използвани защото нямаше на кого да го продават досега - прекалено далече бе от Европа .. та затова им трябваше и този договор с Китай.. за да има смисъл да ги разработят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
чакай, чакай пич-все още, дали ти харесва или не, ама една немалка част от ЕС не може да ползва друг газ, освен руският. Да си се замислял, че те нямат свободни повече от 20% поради щото такива държави като нашата искаме не искаме от Русия ще вземем(и то през Украйна)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Нещо не е наред щом такъв предан комунист и русофил толкова често прибягва до цитати от Библията при положение, че я преподавате единствено като "опиум за народите", а днес като че ли искате да се възползвате от нея и я цитирате едва ли не като върховен авторитет!?!?!?!Що ли?Това някакво раздвоение на личността ли е или поредната доза руска "деза" до която прибягваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Хехе, 2 руски сайта, остава и сега да се вържа, когато целия свят го потвърди, може, ама сега от 2 руски сайта да ме убедиш, че това е цената, трудно. И се пише приТча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Ех на Барозку му е леко на душата. Остават му още няколко работни дни и мое си прай квото иска, след това да му мисли Щулц хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Те руснаците, няма да спрат нищо, но не е лошо да видиш някой, който се прай на сила и налага санцкии, как после кляка. Европейците ше тряя следващия път да мислят преди да слушат *** и неговата печатарска пасмина там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Наистина смешното е, че минути след новината за подписания Договор гръмна друга новина: "Педседателят на Европейската комисия Жозе Барозу изпрати писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което изразява очакването Москва да не прекъсва доставките на газ за ЕС. Разчитам на Руската федерация да изпълни това обещание. Отговорността е на Газпром да осигури доставките в необходимите обеми, договорени с европейските дружества, се посочва в писмото. Барозу настоява Русия да задейства механизма за ранно предупреждение, ако реши да прекъсне снабдяването на Европа с газ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още