IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката на Русия - новата цел на американските санкции

САЩ искат да блокират износа на нови технологии за енергийния сектор, за да ограничат перспективите пред руската енергетика, пише FT

13:29 | 15.05.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Енергетиката на Русия - новата цел на американските санкции

САЩ търсят нови полета за въздействие върху руската икономика и енергетиката изглежда очевидният избор, пише FT. Петролът и природният газ генерират повече от 50 на сто от федералните приходи на Русия, а двете водещи компании – Роснефт и Газпром, се контролират от държавата, допълва изданието.

Проблемът е, че санкциите върху руската енергетика може да се върнат като бумеранг. Европа силно разчита на руския газ, а Русия – на европейските потребители, които формират основната част от приходите от продажбата на синьо гориво.

Енергийните санкции, които САЩ предлага, целят да се заобиколи точно този проблем, посочва FT. Планът е да се блокира износът на петролни и газови технологии само за проекти, управлявани от контролираните от държавата компании, за да се постави под съмнение дългосрочното бъдеще на енергетиката на Русия.

„Ситуацията изисква да се действа със скалпел, а не с брадва. Имаме нужда от асиметрични целенасочени санкции, които да им навредят повече, отколкото да навредят на нас“, коментира Робин Уест от Центъра за стратегически и международни науки.

Експортът на петрол и петролни продукти на Русия възлиза на 7 млн. барела дневно, което задоволява около 8% от глобалното потребление. Износът на газ е почти 483 млн. куб. м дневно, като по-голямата част от него е за Европа, която задоволява една трета от нуждите си с руски газ.

Блокирането на износа на технология и услуги за нови проекти ще има „значително въздействие върху Москва“, посочва Джейсън Бордоф от Центъра за глобална енергийна политика. Лишаването на Роснефт и Газпром от най-модерните технологии пък ще спъне амбициите им за разширяване на дейностите, като например добив на шистов петрол, втечняване на природен газ и разработване на находища в Арктика.

През последните повече от 10 години руският президент Владимир Путин затегна държавната хватка върху енергийната промишленост и ограничи влиянието на западните компании. Напоследък обаче той насърчава вноса на нови технологии и експертиза в сферата на сондирането и хидравличното разбиване, които са необходими, за да посрещне Русия новите предизвикателства в енергетиката.

ExxonMobil например подписа през 2011 г. споразумение за сътрудничество с Роснефт, което в последствие беше разширено. Двете компании се договориха за съвместна експлоатация на няколко находища в Арктика и Западен Сибир. Royal Dutch Shell има подобно споразумение с Газпром.

Без подкрепата на западни компании подобни проекти биха се развили доста бавно, а и ще излязат по-скъпи, коментира изданието.

Подобни санкции не биха се отразили незабавно на руския износ на газ и петрол, но с времето спадът на добива от съществуващите полета ще окаже натиск върху производството. Американската Администрация за енергийна информация е изчислила, че по-строгите санкции, които бяха наложени на Иран, са довели до свиване на производствения капацитет с около 10 на сто до 3,4 млн. барела петрол дневно за периода 2009-2013 г.

Очаква се също така несигурността около перспективите пред руската енергетика да се отрази негативно на акциите на Роснефт и Газпром.

Подобни санкции биха подкрепили обаче независимите газови компании от Русия, като например Новатек, която осъществява съвместно с френската Total проект за терминал за втечнен газ.

САЩ търсят подкрепа от европейските държави за този план, но такава може и да не е необходима. По-щекотливият въпрос е какво ще стане, ако украинската криза се изостри. С времето ефектът върху руското производство ще се пренесе и върху световните пазари на енергия, което би довело до ръст на цените на петрола и природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

26
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
"деза' = "дезоморфин" = дезинформациямного голямо оръжие, широкомащабно използване от руснаците."Хибини" съществува (така мисля), наистина е ефективно (така мисля) дори и срещу Иджис, но по-нататъшните твърдения от случая в Черно море са си 100% руска "деза".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
те EU и USA само крякат ама ги е страх от руските играчки ..http://***.youtube.com/watch?v=6tarHyAOZccмани да не стане нещо че патакламата ше е голяма, кат ги гледам с тея летящи чинии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
И наистина това си е открита война.----------------Надявам се този път да излезе целия текст ;)) Та ...абсолютно същото мисля и аз за войната(най-вероятно защото е очевадно). Ами ... на война - като на война. За последния четвърт век, щатите овладяха (в една или друга степен) огромни пространства, където съпротивителния капацитет беше отслабнал (или беше вътрешно приглушен) и едва ли някой си прави илюзиите, че сега ще отстъпват без бой, там където се зараждат сили на стратегическо съперничество/противостояне . Предполагам, че ще бъдем свидетели на опити от тяхна страна, да прилагат широк арсенал изпреварващи действия - вижда се, че ще се стараят да не изпускат инициативата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Не знам на кого е прелитал над главата реактивен самолет ,да не говорим свръхзвуков бомбардировач с пълна тяга . Действа обезкостяващо - това е истинския израз и събужда първичните инстинкти за самосъхранение. Да не говорим за по сериозни размисли върху живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
А ти за "деза" не си ли чувал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......!!!!...РУСКАТА АРМИЯ няма АНАЛОГ в СВЕТА..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Професионалните военни са тея наемници дето ги бяха докарали в Киев. Не ги бъркай с прехвалената морска пехота на УСА. Те са само за да държат кораба над водата и да го докарат до брега, където ракетите и самолетите ще си свършат работата. Така доставят демокрацията американците.А относно пилота, съм сигурен че управлява самолета еднакво добре в каквото и състояние да се намира .Много си далеч от представата за възможностите на руската армия. Даже натовските генерали напълниха гащите (образно казано - пояснявам, щото явно не вдяваш от образни сравнения). Тяхните оръжейни експерти се скъсаха да се оплакват, че на руснаците и екипировката и подготовката е по-добра от натовската. Не виждам какви пропагандни ходове визираш, те сами си ги говореха тез работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
съжалявам за несвързания пост, който се получи, но системата нещо се "бъгна":((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 26 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Ей, като слушаш тука някои, човек ще рече че руснаците добиват нефт и газ с кирки и лопати. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Не е скирки и лопати, но руснаците успяха да си увеличат с близо 400% добива на нефт през последните 10 години единствено благодарение на сътрудничеството със западни компании! Дори и традицинния добив има много ноу хау, което руснаците просто не го притежават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 26 rate down comment 6
energetik
преди 9 години
Този филм със санкциите вече стана направо досаден !!! Колеги, намираме се в ТРЕТИЯ МЕСЕЦ на кризата, руснаците отдавна прибраха Крим, Донбас е практически отцепен, Украйна е в гражднска война, а САЩ ОБМИСЛЯТ евентуални по-нататъчни санкции ??? За всички вече стана ясно, че сериозни санкции няма да има, защото стара Европа не е съгласна да влиза отново в рецесия заради геополитическите амбиции на САЩ, Полша и пр. ! А това безспирно мелене по медиите си е част от информационната война, голям дял от която е за вътрешна консумация - демек докато Путин парчетосва Украйна ние не бездействаме, неее - ето вижте само какви страшни санкции ОБМИСЛЯМЕ !!!А разни като Равновесов им се вързват на партенките и се разсипаха да изчисляват кога Русия Щяла да фалира и пр :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още