IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката на Русия - новата цел на американските санкции

САЩ искат да блокират износа на нови технологии за енергийния сектор, за да ограничат перспективите пред руската енергетика, пише FT

13:29 | 15.05.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Енергетиката на Русия - новата цел на американските санкции

САЩ търсят нови полета за въздействие върху руската икономика и енергетиката изглежда очевидният избор, пише FT. Петролът и природният газ генерират повече от 50 на сто от федералните приходи на Русия, а двете водещи компании – Роснефт и Газпром, се контролират от държавата, допълва изданието.

Проблемът е, че санкциите върху руската енергетика може да се върнат като бумеранг. Европа силно разчита на руския газ, а Русия – на европейските потребители, които формират основната част от приходите от продажбата на синьо гориво.

Енергийните санкции, които САЩ предлага, целят да се заобиколи точно този проблем, посочва FT. Планът е да се блокира износът на петролни и газови технологии само за проекти, управлявани от контролираните от държавата компании, за да се постави под съмнение дългосрочното бъдеще на енергетиката на Русия.

„Ситуацията изисква да се действа със скалпел, а не с брадва. Имаме нужда от асиметрични целенасочени санкции, които да им навредят повече, отколкото да навредят на нас“, коментира Робин Уест от Центъра за стратегически и международни науки.

Експортът на петрол и петролни продукти на Русия възлиза на 7 млн. барела дневно, което задоволява около 8% от глобалното потребление. Износът на газ е почти 483 млн. куб. м дневно, като по-голямата част от него е за Европа, която задоволява една трета от нуждите си с руски газ.

Блокирането на износа на технология и услуги за нови проекти ще има „значително въздействие върху Москва“, посочва Джейсън Бордоф от Центъра за глобална енергийна политика. Лишаването на Роснефт и Газпром от най-модерните технологии пък ще спъне амбициите им за разширяване на дейностите, като например добив на шистов петрол, втечняване на природен газ и разработване на находища в Арктика.

През последните повече от 10 години руският президент Владимир Путин затегна държавната хватка върху енергийната промишленост и ограничи влиянието на западните компании. Напоследък обаче той насърчава вноса на нови технологии и експертиза в сферата на сондирането и хидравличното разбиване, които са необходими, за да посрещне Русия новите предизвикателства в енергетиката.

ExxonMobil например подписа през 2011 г. споразумение за сътрудничество с Роснефт, което в последствие беше разширено. Двете компании се договориха за съвместна експлоатация на няколко находища в Арктика и Западен Сибир. Royal Dutch Shell има подобно споразумение с Газпром.

Без подкрепата на западни компании подобни проекти биха се развили доста бавно, а и ще излязат по-скъпи, коментира изданието.

Подобни санкции не биха се отразили незабавно на руския износ на газ и петрол, но с времето спадът на добива от съществуващите полета ще окаже натиск върху производството. Американската Администрация за енергийна информация е изчислила, че по-строгите санкции, които бяха наложени на Иран, са довели до свиване на производствения капацитет с около 10 на сто до 3,4 млн. барела петрол дневно за периода 2009-2013 г.

Очаква се също така несигурността около перспективите пред руската енергетика да се отрази негативно на акциите на Роснефт и Газпром.

Подобни санкции биха подкрепили обаче независимите газови компании от Русия, като например Новатек, която осъществява съвместно с френската Total проект за терминал за втечнен газ.

САЩ търсят подкрепа от европейските държави за този план, но такава може и да не е необходима. По-щекотливият въпрос е какво ще стане, ако украинската криза се изостри. С времето ефектът върху руското производство ще се пренесе и върху световните пазари на енергия, което би довело до ръст на цените на петрола и природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 25 rate down comment 3
rover
преди 10 години
Кой ти е казал, че пилотът на самолета е бил пиян и че моряците са си подали оставките? Между другото, навремето като моряк съм попадал няколко пъти в изключително опасни ситуации и никой от екипажа ни дори не показа признаци на уплаха. Какво остава за професионални военни! До гуша ми дойде от пропагандни ходове. Ходехме навремето на дозор при влизането на американски кораби и на какво ли не съм се нагледал. Че и наслушал за станалото в предишни години. Който е служил и знае какво преставляваше нашата армия, трябва да знае, че нямаше разлика от съветската. Всичката пара в свирката, разни отчети ( в повечето случаи неверни) и политподготовка. Абе не ми ги хвалете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
За последния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
За последния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
И наистина това си е открита война.-----------------Абсолютно същото мисля и аз (най-вероятно защото е очевадно). Ами ... на война - като на война. За последния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 7
0pk
преди 10 години
Те напълниха гащите не защото не-могат да свалят един самолет, а защото се уплашиха от краткосрочните перспективи на кораба си след сваляне на руски изтребител. Вероятността да не успеят да избягат през босфора след подобно действие от тяхна страна е не по-малка от вероятността пияния пилот на изтребителя да обърка нещо и да се вреже във кораба им. Това още повече комплицира ситуацията и тласкани от логическа безизходица, морячетата си подадоха оставките :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 10
0pk
преди 10 години
Ей, като слушаш тука някои, човек ще рече че руснаците добиват нефт и газ с кирки и лопати. Ще плашат Путин с перспективи за влошаване на икономиката в дългосрочен план. Няма да им предоставят технологии за добиване на шистов газ, от които те няма да имат нужда в близките 20год. (щото не разбрах какви други технологии може да им забранят в енергетиката)И наистина това си е открита война. Да се надяваме, че няма да опре работата до ракетната промишленост, че ний тука сме на среден обсег на действие :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 5
rover
преди 10 години
един старичък модел Су24 12пъти спокойно си летеше на стотина метра над онемялото и оглушало,супермодерно американско страшилище==========================================================================Летял е, ама не "над", а на височина 150 метра. Само дето е бил на 1500 метра разстояние. Има разлика, защото дори и да беше прелетял напреко над кораба, пак може би нямаше да го свалят. Прелитане обаче над надлъжната ос на кораба се счита за атака. И тогава - гудбай Су24. Тези ялови "двубои" между подводни лодки, кораби, самолети и т.н. са легендарни и без никакво конкретно значение. Само приказки се разнасят за "славата" на един или друг командир.Като цитираш нещо, бъди по-точен. Защото и без това нета е пълен с глупости и простотии. Няма нужда и от твоите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 8
pepe
преди 10 години
Дааа, те американците винаги знаят - нали подслушват целия свят - те знаеха и за светкавичния десант на руски части в Прищина , преди да си направят най голямата база на балканите в несъществуващата още република "Косово", те и сега знаеха за спецназа в Крим, абе изобщо всичко знаят. А за техологии да не говорим - скоро към иджис ще добавят и ново залепващо покритие за корабите, за да предотвратят неприятни инциденти от подхлъзвания при последващо руско облитане на корабите им. А я се замислете какъв е екипажа на един такъв кораб - последна дума на техниката, където разни таткови синчета стоят и си играят на война пред пултовете, без да има особенна разлика с видеоигрите им от детството. Как мислите би се отразило на кариерата на профисионален военен, ако подаде рапорт за напускане или преместване от боен кораб, освен ако не може да се скрие зад гърба на тате в някое военно учреждение. Е дотук беше реалния боен опит на 27 перспективни момчета с очакване на тежък пагон в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Хаааахахаха! Клоун!"Ситуацията изисква да се действа със скалпел, а не с брадва. Имаме нужда от асиметрични целенасочени санкции, които да им навредят повече, отколкото да навредят на нас, коментира Робин Уест от Центъра за стратегически и международни науки.Това ми прилича на боксовия мач между Киркор и Гарабед:- Киркоре, внимавай да не ме удариш по носа, защото лесно ми тече кръв и в никакъв случай по корема, защото имам язва!- Е добре де, защо си станал боксьор тогава?- Еми искам с наградата от победата да купя на жената дубльонка (кожух)!Те американците нали много филми гледат, та се опитват да го играят като Чарли Чаплин на ринга, ама на кино е лесно. Руснаците обаче не са толкова лесни.Иначе и на запад изобщо не цари такъв ентусиазъм, кактро в празните глави на некои български коментатори bellow!Особено в Европа все повече гласове се чуват, че янките бутат нещата към катастрофа!http://***.theguardian.com/commentisfree/2014/may/13/ukraine-us-war-russia-john-pilger
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
...и онзи *** с щита, капитан Америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още