IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката на Русия - новата цел на американските санкции

САЩ искат да блокират износа на нови технологии за енергийния сектор, за да ограничат перспективите пред руската енергетика, пише FT

13:29 | 15.05.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Енергетиката на Русия - новата цел на американските санкции

САЩ търсят нови полета за въздействие върху руската икономика и енергетиката изглежда очевидният избор, пише FT. Петролът и природният газ генерират повече от 50 на сто от федералните приходи на Русия, а двете водещи компании – Роснефт и Газпром, се контролират от държавата, допълва изданието.

Проблемът е, че санкциите върху руската енергетика може да се върнат като бумеранг. Европа силно разчита на руския газ, а Русия – на европейските потребители, които формират основната част от приходите от продажбата на синьо гориво.

Енергийните санкции, които САЩ предлага, целят да се заобиколи точно този проблем, посочва FT. Планът е да се блокира износът на петролни и газови технологии само за проекти, управлявани от контролираните от държавата компании, за да се постави под съмнение дългосрочното бъдеще на енергетиката на Русия.

„Ситуацията изисква да се действа със скалпел, а не с брадва. Имаме нужда от асиметрични целенасочени санкции, които да им навредят повече, отколкото да навредят на нас“, коментира Робин Уест от Центъра за стратегически и международни науки.

Експортът на петрол и петролни продукти на Русия възлиза на 7 млн. барела дневно, което задоволява около 8% от глобалното потребление. Износът на газ е почти 483 млн. куб. м дневно, като по-голямата част от него е за Европа, която задоволява една трета от нуждите си с руски газ.

Блокирането на износа на технология и услуги за нови проекти ще има „значително въздействие върху Москва“, посочва Джейсън Бордоф от Центъра за глобална енергийна политика. Лишаването на Роснефт и Газпром от най-модерните технологии пък ще спъне амбициите им за разширяване на дейностите, като например добив на шистов петрол, втечняване на природен газ и разработване на находища в Арктика.

През последните повече от 10 години руският президент Владимир Путин затегна държавната хватка върху енергийната промишленост и ограничи влиянието на западните компании. Напоследък обаче той насърчава вноса на нови технологии и експертиза в сферата на сондирането и хидравличното разбиване, които са необходими, за да посрещне Русия новите предизвикателства в енергетиката.

ExxonMobil например подписа през 2011 г. споразумение за сътрудничество с Роснефт, което в последствие беше разширено. Двете компании се договориха за съвместна експлоатация на няколко находища в Арктика и Западен Сибир. Royal Dutch Shell има подобно споразумение с Газпром.

Без подкрепата на западни компании подобни проекти биха се развили доста бавно, а и ще излязат по-скъпи, коментира изданието.

Подобни санкции не биха се отразили незабавно на руския износ на газ и петрол, но с времето спадът на добива от съществуващите полета ще окаже натиск върху производството. Американската Администрация за енергийна информация е изчислила, че по-строгите санкции, които бяха наложени на Иран, са довели до свиване на производствения капацитет с около 10 на сто до 3,4 млн. барела петрол дневно за периода 2009-2013 г.

Очаква се също така несигурността около перспективите пред руската енергетика да се отрази негативно на акциите на Роснефт и Газпром.

Подобни санкции биха подкрепили обаче независимите газови компании от Русия, като например Новатек, която осъществява съвместно с френската Total проект за терминал за втечнен газ.

САЩ търсят подкрепа от европейските държави за този план, но такава може и да не е необходима. По-щекотливият въпрос е какво ще стане, ако украинската криза се изостри. С времето ефектът върху руското производство ще се пренесе и върху световните пазари на енергия, което би довело до ръст на цените на петрола и природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 33 rate down comment 12
Бате Пешо
преди 10 години
Кейзерче ама друго си е да си в оргазъм от холивудската продукция относно технологиите на САЩ.Да се чуди човек що не са пратили Рамбо и Терминатора и оня дето умира трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 14
keizer
преди 10 години
Прав си батко. Тя иджис е базирана на стройна система от неколко прашки и балисти и затова нали не е успяла. Абе байно, те американците са знаели за този самолет още докато пияния му шафьор е гушил блини с водка в столовата преди полета бе. Ти кво искаш да го свалят ли? И да стане повод за 3 световна ли? Баси ***, баси, няма управия от комунистически ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 4
mvr0306
преди 10 години
Тая история с Доналд Кук и СУ24 стана вече легенда, но не е съвсем ясно докъде е истината в нея. И да е било така, сега просто американците ще ъпгрейднат Иджиса! Само за информация - ракета от система Иджис свали преди няколко години спътник от орбита, докато руснаците все още не са демонстрирали подобно нещо със своите безаналогови ПВО системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Това може да се окажат най-ефективните санкции срещу Москва! Във Венецуела всеки може да види как се добива петрол без западни технологии! В момента дневните им добиви са под тези през 50-те години, въпреки, че имат едни от най-големите залежи на петрол в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 15
Dimat
преди 10 години
Те военните вече ги използваха.Вкараха в Черно море един от най-модерните си кораби,въоръжен със супермодерната ракетна система "Иджис".Влязоха,като аслани.Даже и ние и румънците залепихме наперено въшките си,за "планови учения",които щяха да уплашат руснаците,баш по време на кризата в Украйна."Уплашиха ги".В резултат на този страх,един старичък модел Су24 12пъти спокойно си летеше на стотина метра над онемялото и оглушало,супермодерно американско страшилище.Показа на великите технологични американци,как се правят учебни "бойни" облитания,без бойни ракети,след което си замина и чак тогава, супермодерното технологично американско чудо,прогледна и проговори.Това стана с технологично "допотопната" руска техника.След този "вандалски" акт на агресивната руска авиация,дръзнала да безпокои американския кораб,край бреговете си,корабът посети по сМешност пристанището Констанца и повече, нито се чу,нито видя.Та,руснаците продължават да изостават технологично с има няма 100-200 години от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 0
mick
преди 10 години
Казано по друг начин САЩ са вече използват оръжия срещу Русия. Вярно, не военни, но оръжията са с масово поразяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още