IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли нов рекорд в цената на медта?

Инвеститорите правят бързи печалби от арбитражни сделки с фючърси на медта, посочи Милко Зашев, анализатор на деривати

12:55 | 27.05.24 г.

Повишената активност на финансовите инвеститори в Ню Йорк, които използват инструменти като деривати, влияе на цените на медта. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи анализаторът на деривати Милко Зашев. По думите му скокът в цената се дължи на ръст в търсенето и спад в добива и преработване, а търсенето се дължи на ключовата роля на метала в производството на оборудване за електроенергийно производство от възобновяеми източници, за електрически превозни средства и мрежова инфраструктура.

„Технологиите за възобновяема енергия, както слънчеви фотоволтаици, така и вятърни турбини, изискват значителни количества за ефикасен пренос и разпределение на електроенергия, а електрическите превозни средства също разчитат до голяма степен на мед за производство на двигатели, инвертори, електрически кабели“, напомни той на какво се дължи движението в цената на медта на различните световни борси.

Милко Зашев поясни, че на всяка борса има различни играчи и позиции и това е дискутирана тема във връзка с инвестициите, които се правят в стратегическия метал, и по-високата цена на медта в Ню Йорк при сравнение с други борси.

„Миналата седмица наблюдавахме точно този сценарий. Това само по себе си не е лошо, защото играчите могат да се възползват – да купят и веднага да го продадат на друга борса. Всички се възползват от такива сделки. Това е най-сладката сделка, която може да се случи при такива движения“, е мнението на анализатора.

По думите му най-търгуваният договор е фючърсният, защото е стандартизиран за всички участници на пазара. „Големите играчи купуват физически метал, който се съхранява в различни складове в цял свят и след това се препродава на техните клиенти“, отбеляза Зашев. Експертът посочи, че докато тази продажба настъпи, цената на метала може да спадне, което генерира риск за компанията.

„За да избегнат този риск, компаниите трябва да хеджират, а това става като отворят срещуположна позиция за продажба за същата стойност като покупката. Тази продажба може да стане на някоя от основните борси чрез въпросния фючърсен договор“, напомни анализаторът на деривати.

Според Зашев и други по-малки компании прилагат тази стратегия, но при тях ограниченията са по-големи, поради по-затрудненото им финансиране от банките. „Поради този факт и рязкото покачване на цените те са принудени да изкупят обратно тези позиции. Това дава допълнителен тласък на цената във възходяща посока. Имайки предвид, че на всяка борса има различни играчи и различни позиции, цените могат да се разминават“, добави той.

Как се достигна до нов рекорд и исторически връх до 11100 долара за тон на медта? Как повлиява на цената ѝ затварянето на мината в Панама? Защо през март китайските топилни предприятия решиха да намалят преработването на мед? Какво влияние на глобалните пазари и на пазара на метали ще окаже свалянето на лихвите в САЩ? Какви са прогнозите за движението на стратегическия метал? Какви са новините около опасността от недостиг на никел? Как прекратяването на търговията с руски метали променя търговията?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още