IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатско-Тихоокеанските пазари започват седмицата с повишения

Печалбата на промишлените предприятия в Китай се е увеличила през първите четири месеца на годината

12:22 | 27.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Водещите индекси на Азиатско-Тихоокеанските пазари отбелязаха повишения в понеделник, тъй като според официални данни печалбите на китайските промишлени предприятия са се увеличили през първите четири месеца на годината, предава CNBC.

Данните на Националното статистическо бюро показват, че промишлените печалби в Поднебесната империя са нараснали с 4,3% на годишна база през периода от януари до април. Индексът CSI 300 в континентален Китай се повиши с 0,95% до 3635,7 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng напредна с 1,27 на сто.

По-късно тази седмица се очакват и други икономически данни от Китай и Индия. Властите на втората по големина икономика в света ще публикуват официална информация за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в петък, а тези в Индия ще разпространят данните за брутния вътрешен продукт за четвъртото фискално тримесечие.

Австралия също ще обяви данните си за инфлацията за април в сряда, като анализаторите от ING очакват „скромно забавяне“.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 1,32% и затвори на ниво от 2722,99 пункта, докато измерителят на компаниите с по-малка пазарна капитализация Kosdaq нарасна с 1,02% и завърши на ниво от 847,99 пункта.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,66% и приключи на ниво от 38 900,02, а широкият показател Topix нарасна с 0,87% до 2766,36, възстановявайки се от загубите в петък.

Австралийският измерител S&P/ASX 200 нарасна с 0,79 на сто до 7788,3 пункта, прекъсвайки четиридневната си серия от загуби.

В петък в САЩ индексът Nasdaq Composite затвори на нов рекорден връх, тъй като печалбите на производителя на чипове Nvidia надделяха над опасенията, че Федералният резерв ще забави намаляването на лихвените проценти.

Технологичният показател се повиши с 1,1% и завърши на ниво от 16 920,79 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,7%, докато Dow Jones Industrial Average нарасна леко с 0,01 на сто.

В понеделник пазарите в САЩ ще бъдат затворени заради Деня в памет на загиналите във войните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още