IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на китайските промишлени предприятия расте благодарение на износа

Силен двигател на ръста е и модернизирането на оборудването

07:45 | 27.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на китайските промишлени предприятия се е повишила през април, тъй като правителственият натиск за модернизиране на оборудването е повишил търсенето, а износът се завърна към растеж, давайки тласък на икономиката, пише Bloomberg.

Печалбата на големите китайски компании се е увеличила през април с 4% спрямо същия месец на миналата година, сочат данни, публикувани от Националното статистическо бюро в понеделник. През март беше регистриран спад, което сложи край на седем поредни месеца на растеж.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

За първите четири месеца на годината се наблюдава ръст от 4,3% спрямо същия период на миналата година.

Глобалният бум в търсенето на технологични продукти като чиповете, както и стремежът на китайското правителство да накара фирмите да подменят старото си оборудване, вероятно са подкрепили подема през април. Силното търсене на промишлени стоки в чужбина също подобрява приходите на производителите на различни стоки - от дрехи до мебели.

"Насърчаването на "нови производствени сили" в съчетание с политиката за модернизиране на оборудването постепенно дава резултат", заявяват от държавната статистика. Пекин използва това словосъчетание, за да опише нововъзникналите отрасли, включително технологичните, които се опитва да насърчи като нов източник на растеж.

През март правителството обеща средства, за да насърчи потребителите и предприятията да подменят старите стоки и оборудване. За промишлеността програмата е под формата на комбинация от субсидии, държавни инвестиции и нови екологични стандарти за машините.

Производството на оборудване е допринесло най-много за ръста на печалбата през първите четири месеца на годината. Печалбата на производителите на компютърно, комуникационно и друго електрическо оборудване се е увеличила със 76% през първите четири месеца на годината спрямо същия период на предходната година, докато тази на производителите на общо оборудване е нараснала със само 6% през същия период.

Печалбата на чуждестранните фирми засега е водеща при възстановяването през тази година, като след тежките загуби през 2023 г. тя нараства със 17% през първите четири месеца, докато тази на държавните предприятия спада с 2,8%.

Възстановяването на промишлените предприятия обаче трябва да се затвърди още повече, тъй като "вътрешното търсене остава недостатъчно, а външната среда все още е сложна и мрачна", коментират от държавната статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още