IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лейн: Политиката на ЕЦБ ще трябва да бъде рестриктивна през цялата година

„Пътят ще бъде неравен и нещата ще се случват постепенно“, смята главният икономист на ЕЦБ

10:55 | 27.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка е напът да намали лихвените си проценти следващия месец, но тя все пак ще трябва да запази политиката си рестриктивна през цялата 2024 година, смята главният ѝ икономист Филип Лейн.

„В рамките на зоната на рестриктивност все пак можем да се движим малко надолу“, посочи той в интервю за Financial Times.

Попитан за перспективите за намаляване на разходите на заемите по време на заседанието на ЕЦБ на 6 юни, Лейн заяви: „Ако не се стигне до големи изненади, на този етап това, което виждаме, е достатъчно, за да премахнем най-високото ниво на ограничение“.

Базираната във Франкфурт банка вече даде сериозна заявка, че планира да разхлаби паричната си политика в началото на следващия месец. Последващите стъпки обаче не са толкова ясни, като анализаторите очакват централните банкери да изчакат известно време и да възобновят намаленията през септември.

Промяната на лихвените проценти през следващия месец идва на фона на инфлацията в еврозоната, която, според прогнозите, се повишава през май. Освен това т.нар. основен показател, върху който централните банкери обикновено се фокусират - тъй като изключва волатилните цени на храните и енергоносителите - вероятно е спрял да се понижава за първи път от миналия юли насам.

Инфлацията в еврозоната вероятно се ускорява през май. Изображение: Bloomberg Инфлацията в еврозоната вероятно се ускорява през май. Изображение: Bloomberg

Освен това публикуваният миналата седмица ключов показател за заплатите също бележи ускорение през първото тримесечие, макар че според Лейн „общата посока на заплатите все още сочи към забавяне, което е от съществено значение“.

„Пътят ще бъде неравен и нещата ще се случват постепенно“, смята още главният икономист на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
estacopper
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Ако започнат да намаляват лихвите през юни ще е ГОЛЯМА грешка. Инфлацията никъде не е отишла, просто е скрита ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още