IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотната империя на Русия във Великобритания

Част от имотите се дават под наем, друга се ползва от шпиони, сочат публикации в The Telegraph

18:46 | 26.05.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Москва притежава имоти на стойност около 200 млн. паунда във Великобритания, като част от тях се дават под наем на богати британци или граждани на трети страни, пише британското издание The Telegraph. Други тайно, или не чак толкова тайно, са купени от агенти на КГБ и от десетилетия са база на агенти на службите за сигурност на Русия.  

Всички имоти на Русия в чужина имат дипломатически статут, разказва още изданието. Според говорител на руското посолство мястото, което е собственост на руски дипломат и живеят служители на посолството, има защитен статут. Но по-рано този месец Лондон реши да промени закона и да премахне дипломатическата закрила на имотите, който им дава имунитет срещу проверки от страна на британските правоприлагащи органи. Официално няма информация кои имоти са загубили своята закрила.

Във Великобритания обаче се смята, че един от тях е комплексът Seacox Heath, който се намира в Съсекс. В него има 50 стаи и се ползва от служителите на руското посолство за почивка през уикендите.

The Telegraph установява и още имоти в регистъра, за които стаава ясно, че са руска собственост след премахването на статута им на дипломатически имот. Сред тях има къщи в окаяно състояние, за които съседите твърдят, че никой не посещава от години. В други все още живеят рускоговорящи хора, допълва изданието. Общата стойност на имотите надхвръля 10 млн. паунда.

Отнемането на дипломатическата закрила означава и че имотите ще могат да бъдат конфискувани от съда - сериозна заплаха на фона на критичното отношение, което Западът има към Русия заради водената война в Украйна. Още преди месеци британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че има легални начини за изземването на руски активи и предаването им на Украйна. Доколко правителството ще се занимава с това обаче на фона на очакваната загуби на предсрочните избори, насрочени за 4 юли, е друг въпрос.

Голяма част от руските  имоти са в лондонския район Хайгейт, любимо място за руските дипломати и олигарси. В някои от тях под наем живеят британци - включително и брокер от Ситито, разказва още британското издание. Друга сграда в този район пък приютява руски бизнесмен, който е част от п оне девет туристически комуникационни компании, регистрирани във Великобритания. Той управлява този бизнес още от времето на Студената война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
estacopper
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
zelka007
преди 3 седмици
До: bobopopov ... голема мъка на рассийските олигарси , къщетата , яхтичките , замина им лайфстайлчето ... са са подпукали и лафстайлчето на чиновците лежащи на гръбчето на данъкоплатците ... :))) ... гадни британци ... !! ... а пък с буреносните сенки кви бели ви направиха и колко още ще направят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 13
bigiadri
преди 3 седмици
До: bobopopovПростотията е в "магучая" тя е НЕ на всеки километър ,а на всеки метър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 15
matiza
преди 3 седмици
Там където са *** е името на кремълският главорез, не разбрах, защо бе автоматично редактирано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
matiza
преди 3 седмици
До: bobopopovТова, че се кланяш на ***, не значи, че и другите трябва да го правят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
bobopopov
преди 3 седмици
Вярно е,че простотията граничи от една страна с Канада,от друга с Мексико.Обаче вие ( Британците) сте по- зле и от тях.Кое ви кара да мислите,че конфискацията на чужди имоти ,ще остане без последствия? Заграбването ще ви излезе и през носа и( Г..@)Когато водите войни,някъде по света,някой да ви конфискува нещо? Нагли,по- нагли, Британци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още