IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Американският капитализъм е по-способен да финансира новосъздадени компании

Обединението на капиталовите пазари, ракетен щит в ЕС и войната в Украйна ще са сред темите за срещата на канцлера с Еманюел Макрон

17:09 | 26.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Създаването на единен капиталов пазар ще е сред основните теми на предстоящата среща между лидерите на водещите икономики в ЕС - Франция и Германия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на коментар на канцлера Олаф Шолц. Очаква се двамата да обсъдят и още теми, като например създаването на антиракетен щит в ЕС. Според Ройтерс дискусиите ще включат войната в Украйна, предстоящите избори за Европейски парламент и възможността Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ през ноември.

"Имаме нужда от работещо обединение на капиталовите пазари", коментира Шолц по време на събитие в Берлин по повод предстоящите разговори, намеквайки че икономическите теми все пак ще са водещи. Той допълни, че единният капиталов пазар ще е инструмент за създаване на работни места и тласък за европейската икономика.

Bloomberg отбелязва, че досега Шолц и френският президент Еманюел Макрон не успяха да намерят консенсус именно по тази тема. Макрон е радетел за по-голямата пазарна интеграция. Сега обаче германският канцлер отчита, че "американският капитализъм" е по-жизнеспособен и дава възможности за финансиране на нови компании, дори и да са губещи. В ЕС финансирането на стартъпи е много по-трудно, защото "имаме 27 отделни капиталови пазара", отчита още Шолц.

Двамата лидери имат много различни позиции по водещите предизвикателства за ЕС - от отбраната до ядрената енергетика, добавя Ройтерс. Те обаче успяват да намерят компромис по време на своите разговори и постигнаха съгласие за фискалната реформа, за промените на енергийния пазар и други казуси, които позволяват ЕС да върви напред.

Според анализатори трудностите реално идват от факта, че обсъжданите теми са много сложни и проблемни. По част от въпросите двете страни се изправят и пред съпротивата на Източна Европа.

По въпросите за отбраната на общността Франция, която има ядрено оръжие, настоява за по-самостоятелна политика, докато Берлин отбелязва, че няма алтернатива на американския защитен чадър над европейското небе. Тази позиция обаче може да стане опасна за ЕС, ако Доналд Тръмп спечели нов мандат в Белия дом.

Тридневната визита на Макрон в Германия е първото официално посещение от този тип за последните 24 години, пише Ройтерс  по повод предстоящите събития. Предвидено е днес (26 май) френският президент заедно със своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер да отбележи 75-та годишнина от приемането на германската конституция.

В понеделник Макрон ще бъде в Дрезден и Мюнстер, а във вторник ще разговаря с Олаф Шолц и ще има съвместно заседание на правителствата на Франция и Германия в замъка Мезеберг край Берлин. След това се очаква и пресконференция за постигнатите резултати от срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още