IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция в Германия отново се тресе заради мрежови оператор

Придобиването на дял в холандската Tennet е в противоречие с плановете на финансовия министър Кристиан Линднер да намали публичните разходи

22:05 | 17.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият министър на Германия Роберт Хабек (вляво) и канцлерът Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.
Икономическият министър на Германия Роберт Хабек (вляво) и канцлерът Олаф Шолц (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.

Неуспехът на Германия да финализира сделка за закупуване на част от мрежовия оператор Tennet Holding BV разкрива нови разриви в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц, пише Bloomberg.

Министерството на икономиката, ръководено от Роберт Хабек от Зелените, одобри придобиването миналия ноември и сега изразява разочарованието си, че изкупуването все още не е осъществено, след като канцлерството пое преговорите, а финансовото министерство го забави, разкриват източни.

Напрежението е поредната пукнатина в устоите на трипартийния кабинет, воден от Шолц, преди изборите за Европейски парламент.

Германия преговаря от края на 2022 г. за закупуването на вътрешния бизнес на Tennet, холандски оператор на електроенергийна мрежа. Правителството вече притежава миноритарни дялове в 50Hertz и TransnetBW и планира да обедини мрежите и да ги модернизира – ключова част от амбициите му за декарбонизиране на икономиката и постигане на климатичните цели.

Въпреки че до голяма степен е постигнато споразумение с Tennet, все още има нерешени въпроси в коалицията, включително какъв дял ще има правителството.

Това е особено важно за финансовото министерство, ръководено от Кристиан Линднер от Свободната демократическа партия. Той настоява за привличане на частни инвеститори и намаляване на държавния дял до 25% възможно най-скоро, разкрива високопоставен държавен служител.

Несъгласие относно финансирането

Сделката се оценява на около 22 милиарда евро, като разходите за финансиране също са спорни. Въпреки че придобиването ще бъде направено чрез държавната банка KfW и няма да засегне правилата за държавния дълг на страната, има несъгласие за това кое министерство ще покрие лихвените плащания по дълга, който KfW поема, добавя служителят.

Междувременно трите партии в коалицията се опитват да съчетаят бюджета за следващата година и да постигнат около 20 млрд. евро спестявания.

Евентуална огромна инвестиция в мрежата би изглеждала в противоречие с мисията на Линднер да намали публичните разходи. Това може да усложни изпълнението на неговия план за фискални ограничения и допълнително да навреди на репутацията на дълбоко непопулярното правителство.

На фона на продължаващото забавяне Tennet заяви в четвъртък, че проучва „алтернативни структурни решения“ – включително продажба на частни инвеститори или първично публично предлагане.

Министерството на икономиката на Германия заяви, че продължава да преговаря с холандското правителство за закупуването на Tennet Deutschland.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още