IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ухажва либертарианците с обещание да смекчи присъдата на криптопрестъпник

Рос Улбрихт, който в момента излежава доживотна присъда, бе осъден през 2015 г. за това, че управлява от 2011 г. до 2013 г. платформата Silk Road

12:27 | 27.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Доналд Тръмп обеща смекчаване на присъдата на Рос Улбрихт – основателя на онлайн борсата Silk Road, в опит да спечели сърцата на криптообщността по време на среща с либертарианци, съобщава Bloomberg.

Улбрихт, който в момента излежава доживотна присъда, бе осъден през 2015 г. за това, че управлява от 2011 г. до 2013 г. Silk Road, където потребителите използваха биткойни и друга дигитална валута, за да купуват наркотици и хакерско оборудване.

„Ако гласувате за мен, на първия ден ще смекча присъдата на Рос Улбрихт“, каза Тръмп в реч на среща на Либертарианската партия. „Той вече излежа 11 години. Ще го приберем у дома“, допълни още кандидатът на републиканците и бивш президент.

Речта му е поредният опит на Тръмп да разшири избирателната си база преди ноемврийското преиграване на битката му с Джо Байдън. Тръмп призова либертарианците да гласуват за него и обеща да назначи членове на партията в кабинета си и на други високопоставени административни позиции.

Призивите за смекчаването на присъдата на Улбрихт също така му носят червени точки и пред комисиите за политическо действие, благосклонни към криптовалутите, които събират милиони долари в подкрепа на кандидатите, които ще подкрепят дигиталните валути.

За мнозина либертарианци присъдата на Улбрихт е несправедлива, като много от присъстващите носеха на срещата във Вашингтон надписи „Освободете Рос“.

Тръмп е все по-активен по отношение на криптополитиките. По-рано в събота той публикува в социалните мрежи, че е „много положително настроен и отворен“ към криптокомпании и всичко, свързано с тази „нова и процъфтяваща индустрия“. Според него САЩ трябва да са лидер в сектора.

Засега Тръмп не е одобрявал публично каквито и да е било планове за криптовалутите. Но предприемачът Вивек Рамасвами, когото Тръмп гласи за висш административен пост, ако спечели изборите, призова за дерегулиране на индустрията – позиция, която до голяма степен го изолира както от републиканците, така и от демократите. Членовете на двете политически партии призоваха за по-голям надзор върху сектора, за да се защитят потребителите, особено след краха на криптоборсата FTX и присъдата на нейния съосновател Сам Банкман-Фрийд.

Обръщението на Тръмп на конгреса на друга партия е необичаен ход, като се има предвид, че либертарианците планират да номинират свои собствени кандидати за президент и вицепрезидент. Браян Макуилямс, говорител на партията, каза, че либертарианците не възнамеряват да подкрепят Тръмп или да си партнират с него. Публиката отговори със смесица от освирквания и възгласи.

Все пак Тръмп ухажва либертарианците: по-рано този месец заяви, че е важно да получи тяхната подкрепа. Съветник от кампанията му каза, че е напълно наясно, че в публиката ще има хора, които не са поддръжници на Тръмп, но те осъзнават, че трябва да отидат на места, където републиканските кандидати обикновено няма да отидат, за да спечелят.

Речта на Тръмп бе направена ден след като Робърт Ф. Кенеди-младши, който участва в президентската надпревара като независим кандидат, също се обърна към либертарианците. Кандидатурата на Кенеди, която вече се класира за участие в някои щати, включително в ключовия Мичиган, заплашва да отнеме гласове и на двамата основни партийни кандидати.

Въпреки че Тръмп беше до голяма степен зает със съдебния процес срещу него, проучване на Bloomberg News/Morning Consult от май показва, че той води пред Байдън сред гласоподавателите в седем щата с 48% на 44%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още